nieuws

Witte bloedcellen spelen rol bij jojo-effect

Voedingswetenschap

Witte bloedcellen spelen rol bij jojo-effect

Vetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na een afvalpoging. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke rol.

Een en ander blijkt uit onderzoek van Edwin Mariman, hoogleraar Functionele Genetica aan de Universiteit Maastricht. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Het merendeel van de mensen die met hulp van een streng dieet afvallen, komt daarna weer aan en krijgt te maken met het jojo-effect. Mariman onderzocht het vetweefsel van mensen die na het afvallen weer aankwamen. Analyses van dit vetweefsel lieten zien dat cellen van het afweersysteem, beter bekend als witte bloedcellen, daarbij een belangrijke rol spelen.

Witte bloedcellen
Het is al langer bekend dat bij mensen met overgewicht witte bloedcellen, de zogenoemde leukocyten, het vetweefsel binnendringen en een agressiever karakter krijgen. Na het afvallen zou de activiteit van deze leukocyten weer moeten afnemen. Bij sommige mensen gebeurt dat ook, maar bij anderen blijft de activiteit van de leukocyten in het vetweefsel hoog, ontdekten de onderzoekers.

Stress in vetcellen
‘Vanzelfsprekend spelen vetcellen een belangrijke rol bij zowel het aankomen als het afvallen’, verklaart Mariman. ‘Vetcellen scheiden in totaal meer dan 500 verschillende hormooneiwitten af. Een belangrijk eiwit in dit verband is leptine, dat het hongergevoel onderdrukt maar ook betrokken is bij ontstekingsreacties. Als iemand afvalt, krimpen niet alleen de vetcellen maar daalt ook het leptinegehalte. Het krimpen van de vetcellen samen met de verstoorde energiebalans leidt tot stress in de vetcellen. Wellicht wordt die stressreactie door het lichaam als ontstekingsreactie gezien. Wellicht biedt dit inzicht de mogelijkheid om door het verlagen van de ontsteking het jojo-effect onder controle te krijgen en zo het streefgewicht te behouden.’

Reageer op dit artikel