nieuws

Nieuw eiwit brengt behandeling hartfalen bij diabetici dichterbij

Voedingswetenschap

Nieuw eiwit brengt behandeling hartfalen bij diabetici dichterbij

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een eiwit ontdekt dat een bijdrage kan leveren aan een mogelijke behandeling van hartfalen bij diabetici. Hartfalen is de voornaamste doodsoorzaak onder mensen met suikerziekte, onder andere omdat zij een vervette hartspier kunnen hebben.

Op het celoppervlak van hartspiercellen zitten twee verschillende eiwitten. Het ene, CD36 genaamd, is betrokken bij het transport van vetzuren; het andere, GLUT4, bij het transport van glucose. In een gezonde situatie is er een goede afwisseling tussen deze twee eiwitten. Bij suikerpatiënten met een vette hartspier is dit verstoord.

Eiwitten reguleren
In een gezond hart bevindt CD36 zich voornamelijk in opslagplaatsen binnen de hartspiercellen en in mindere mate aan de oppervlakte van deze cellen. In het hart van een suikerpatiënt is het eiwit CD36 voor het grootste gedeelte te vinden op het celoppervlak, wat voor overmatige vetzuuropname zorgt. Een team van onderzoekers van Maastricht Universiteit heeft nu een eiwit gevonden dat erin slaagt om CD36 “terug in het hok” te sturen waarmee de vetzuuropname tot normale proporties kan terugkeren.

Nieuw medicijn
De ontdekking is gedaan voor hoofdonderzoekers Joost Luiken, Dietbert Neumann en professor Jan Glatz, hoogleraar Hartmetabolisme aan de Universiteit in Maastricht en er is over gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes.  Luiken doet al twintig jaar onderzoek naar het transport van vetzuren in het hart. De nieuwe ontdekking biedt volgens de onderzoekers mogelijkheden voor de ontwikkeling van een medicijn bij diabetisch hartfalen.

Beperkte werking medicijn
‘De ontwikkeling van een dergelijk medicijn is belangrijk, omdat de huidige anti-diabetische middelen de complicatie van hartfalen slechts beperkt tegengaan’, zegt Luiken. ‘Dit onderzoek is een goed voorbeeld van fundamenteel onderzoek dat nog steeds van grote waarde is om nieuwe aangrijpingspunten te ontdekken voor behandeling van welvaartsziekten.’

Transport vetzuren
Het westers eetpatroon zorgt bij veel mensen voor een toename van vetten in het lichaam. Als in de hartcellen naar verhouding te veel vetzuren worden opgenomen, verhoogt het risico op hartfalen. Een vette hartspier trekt namelijk moeilijk samen. De verhoogde vetzuuropname gaat ten koste van de opname van glucose, een andere belangrijke brandstof voor het hart. Als gevolg hiervan komt het hart terecht in een diabetische toestand. Het nieuw ontdekte eiwit beïnvloedt de zuurgraad rond de hartcellen, waardoor de stofwisseling rond de hartcellen in een gezonde balans kan komen. 

Reageer op dit artikel