nieuws

Amerikaanse experts: ‘Artsen moeten screenen op obesitas serieus nemen’

Voedingswetenschap

Amerikaanse experts: ‘Artsen moeten screenen op obesitas serieus nemen’

In Amerika raadt de US Preventive Services Task Force, een onafhankelijke groep vrijwillige experts op het gebied van ziektepreventie, artsen aan om te screenen op obesitas onder jonge kinderen en pubers. In het geval van (ernstig) overgewicht willen ze dat de artsen intensieve gedragstherapie gaan adviseren om een gezond gewicht te bereiken.

De US Preventive Task Force wilde zijn gezondheidsaanbevelingen uit 2010 bijwerken en beoordeelde data over het screenen van obesitas bij kinderen en pubers. Ook onderzocht de Task Force de voordelen en bedreigingen van interventies voor gewichtscontrole.

Hun bevindingen beschreven ze in het onderzoek dat verscheen in het vaktijdschrift JAMA.

Gedragsinterventie vs. medicatie

De Task Force vond voldoende bewijs dat screening en intensieve gedragsinterventies gericht op obese kinderen van 6 jaar en ouder en pubers kan leiden tot een gezonde BMI. Onderzoeken naar andere interventies, zoals therapie op basis van medicatie (Orlistat en Metformine), lieten weinig gewichtsverlies zien.

Minimaal 26 contacturen

Uitgebreide, intensieve gedragsverandering bestaande uit meer dan 26 contacturen met obese kinderen vanaf 6 jaar en pubers kan resulteren in gezond lichaamsgewicht voor zeker 12 maanden.

Groot voordeel voor screening

Volgens de groep experts van de Task Force zijn de nadelen van een gedragsinterventie minimaal. Dit baseren ze op de het gebruik van BMI als screeninginstrument en ontbrekende gerapporteerde nadelen van gedragsinterventies. Wat medicatieve behandeling betreft, is het middel Orlistat met de volgende nadelen in verband gebracht: buikklachten als kramp, een opgeblazen gevoel, incontinentie en een vettige stoelgang kan veroorzaken. Daarom concludeert de Task Force dat screening op obesitas onder deze leeftijdsgroep een groot voordeel heeft boven medicatie.

Reageer op dit artikel