nieuws

Onderzoek: sucralose heeft geen effect op bloedsuikergehalte

Voedingswetenschap

Onderzoek: sucralose heeft geen effect op bloedsuikergehalte

Sucralose heeft een glycemische waarde van 0. Dit blijkt uit een dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek naar vier indicatoren die de bloedglucosewaarde aangeven. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van zoetstofproducent McNeil Nutritionals uit Fort Washington (Maryland, Verenigde Staten).

Zoetstoffen zouden de darmflora veranderen en vergelijkbaar zijn met suiker omdat de stoffen het lichaam doen waarnemen dat er suiker is geconsumeerd. Onderzoeker Lee Grotz van McNeil Nutritionals en collega-onderzoekers van vier medische instellingen in San Diego, New Brunswick, Missisauga en New York ontkrachten deze beweringen met hun onderzoek.

De dubbelblind placebogecontroleerde gerandomiseerde trial verscheen in het vaktijdschrift Regulatory Toxicology and Pharmacology.

Geen effect bloedglucosespiegel

Grotz en collega’s voerden zelf een twaalf weken durende klinische studie uit die de effecten van sucralose (merk: Splenda) op glycemische index bestudeerde. Sucralose heeft geen effect op het bloedglucosegehalte in nuchtere toestand en na de maaltijd. Ook werd geen effect gevonden op de insulinespiegel, aanwezigheid van C-peptide (voorloper op insuline) of het HbA1c-eiwit (geglyceerd hemoglobine).

Gemeten in tijd zonder sucraloseverkoop

Grotz en collega’s voerden een placebo-gecontroleerd gerandomiseerd dubbelblind onderzoek uit onder 47 mannen met een stabiel bloedglucose. De studie is in Engeland uitgevoerd tussen 1995 en 1996, een tijd waarin er geen sucralose werd geconsumeerd omdat het niet op de markt was.

De ene groep mannen kreeg een gram sucralose per dag (in drieën verdeeld over porties) en de andere groep kreeg een placebo. Die werd ook drie keer per dag tijdens de maaltijd aangeboden.

Vier parameters

De deelnemers zijn vier weken voorafgaand aan de studie en vier weken na de studiefase gescreend. Vier parameters zijn meegenomen: nuchter bloedglucose, insulineniveau, aanwezigheid van het HbA1c-eiwit (glucose-indicator over langere tijd) en C-peptide (een biochemische uitgangsstof of ‘voorloper’ van insuline).

Naschrift redactie: kleinschalig onderzoek

Bij dit onderzoek dient opgemerkt te worden dat het een relatief kleine onderzoeksgroep betreft van uitsluitend mannen. De data die voor dit onderzoek zijn gebruikt dateren uit de periode 1995-1996. De onderzoekers hebben data uit deze periode gebruikt omdat destijds geen sucralose als ingrediënt of zoetstof op de markt was. Dit betekent dat de deelnemers niet zelf bewust of onbewust meer sucralose hebben binnenkregen gedurende het onderzoek wat de kans op confounders verkleint.

Reageer op dit artikel