nieuws

Chinese studie: waarschuw zwangere vrouw voor vitamine D-tekort

Voedingswetenschap

Chinese studie: waarschuw zwangere vrouw voor vitamine D-tekort

Een tekort aan vitamine D legt zijn beslag op de botontwikkeling bij gezonde vrouwen tijdens hun vruchtbare leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek door Capital Medical University onder Chinese vrouwen.

Uit het onderzoek komt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd het advies naar voren om actief het buitenleven op te zoeken en daarnaast de inname van vitamine D, calcium, fosfor en eiwitten te verhogen voor een gezonde botontwikkeling.

100 Chinese vrouwen

De studie is uitgevoerd onder 100 gezonde Chinese vrouwen tussen 23 en 30 jaar, woonachtig in Peking. Al de vrouwen hebben een baan waarbij geen sprake is van blootstelling aan zonlicht.

De studie verscheen in het tijdschrift Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Verschil per seizoen

Omdat het vitamine D-gehalte met name afhankelijk is van blootstelling aan de zon en per seizoen verschilt, is het vitamine D-gehalte getest in zowel de zomer als in de winter.

In de zomer had volgens de onderzoekers slechts 30 procent van de vrouwen een adequate hoeveelheid vitamine D in het lichaam. In de winter had elf procent een tekort aan deze vitamine.

Verband PTH-hormoon en vitamine D

De onderzoekers vonden ook een significant negatief verband tussen de serumconcentratie van vitamine D (25-hydroxy-vitamine D) en aanwezigheid van het parathyroïde hormoon (PTH), uitgescheiden door bijschildklieren. PTH handhaaft, samen met calcitonine en vitamine D3, een stabiele bloedcalciumspiegel en gezonde botontwikkeling.

20 gram per dag

Het Voedingscentrum adviseert vrouwen in de vruchtbare leeftijd die overdag niet veel in de zon komen 10 microgram vitamine D te suppleren. Dit komt bovenop de dagelijkse behoefte van 10 microgram vitamine D.

Chinezen en deficiëntie

De gevolgen van een vitamine D-tekort – ontwikkeling van diabetes, neuromusculaire en vasculaire aandoeningen en gezondheidseffecten bij het nageslacht – zijn in het bijzonder een probleem onder Chinezen omdat het vitaminetekort onder deze bevolkingsgroep groot is, volgens de onderzoekers. Met name in de stad Peking, dat geografisch gezien weinig zonuren geniet in de winter.

Daarnaast vormt de hoge luchtvervuiling de oorzaak voor stadsbewoners om zich weinig buiten te begeven. Daardoor worden ze weinig blootgesteld aan de zon. Ook het Chinese dieet, dat voornamelijk bestaat uit groenten en graanproducten, is niet bijzonder rijk aan vitamine D.

Rachitis Chinese baby’s

Uit de studie bleek verder dat bij zwangere vrouwen en baby’s een vitamine D-tekort voorkomt. Dit betekent dat de foetussen onvoldoende vitamine D krijgen in de baarmoeder, wat kan leiden tot rachitis.

Reageer op dit artikel