nieuws

Online afvalprogramma succesvol tegen zwangerschapskilo’s

Voedingswetenschap

Online afvalprogramma succesvol tegen zwangerschapskilo’s

Een online afvalprogramma blijkt effectief bij Amerikaanse vrouwen in de periode na hun bevalling. Met dank aan het programma raakten vrouwen met een laag inkomen binnen 12 maanden hun zwangerschapskilo’s kwijt.

Een kwart van alle Amerikaanse vrouwen die jaarlijks bevallen (circa vier miljoen) raakt overtollig gewicht dat ze oplopen tijdens de zwangerschap, zo’n 4,5 kg in een jaar, niet meer kwijt. Bovendien blijkt een groot deel van deze groep moeders een jaar na de zwangerschap nog meer te zijn aangekomen in lichaamsgewicht.

Een groep Amerikaanse onderzoekers van de Californische polytechnische State University in San Luis Obispo is nagegaan of een online afvalprogramma effect heeft op een vermindering van het lichaamsgewicht van de vrouwen. De resultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift JAMA.

Multicultureel en laag inkomen

Overtollige zwangerschapskilo’s die na de geboorte blijven zitten vergroten de kans op obesitas en gerelateerde gezondheidseffecten. Volgens de onderzoekers is er nog veel winst te behalen bij Amerikaanse vrouwen met een multiculturele achtergrond en een laag inkomen. Ze vergeleken daarom de effecten van een interventie die bijdraagt aan het kwijtraken van zwangerschapskilo’s bij deze doelgroep.

Elementen online afvalprogramma

Suzanne Phelan, Ph.D.-onderzoeker bij de staatsuniversiteit, onderzocht met haar collega’s of een online afvalprogramma kan bijdragen aan gewichtsafname in de twaalf maanden na de bevalling. De interventiegroep volgde een online afvalprogramma, bestaande uit een website met daarop wekelijkse lessen, instructievideo’s, een online dagboek, digitale feedback, SMS-service en maandelijkse bijeenkomsten in klinieken.

Gemiddeld gewichtsverlies 3,1 kg

Aan de studie deden 371 vrouwen mee, met een lichaamsgewicht van meer dan 7,8 kg boven hun gewicht vóór de zwangerschap. Zij werden willekeurig verdeeld over de interventiegroep en de controlegroep. In de interventiegroep bereikte ruim de helft (57 procent) een groter gemiddeld gewichtsverlies over 12 maanden na geboorte (3,1 kg) ten opzichte van de controlegroep (0,9 kg).

Reageer op dit artikel