nieuws

Rauw varkensvlees belangrijkste bron van Hepatitis E (video)

Voedingswetenschap

Rauw varkensvlees belangrijkste bron van Hepatitis E (video)

Het consumeren van rauw of onvoldoende verhit varkensvlees en lever is de belangrijkste oorzaak van Hepatitis-E infecties in de EU. EFSA ziet Hepatitis E als een groeiend gevaar. Deze week bleek nog dat varkenvlees in Britse supermarkten mogelijk jarenlang Hepatitis E bevatte.

De afgelopen tien jaar zijn er meer dan 21.000 gevallen van Hepatitis E infecties gemeld. Dat betekent volgens de EFSA een vertienvoudiging in vergelijking met tien jaar geleden.

Belangrijkste bron

Rosina Girones, voorzitter van de Hepatitis E werkgroep van EFSA: ‘Het virus is nog niet zo wijdverspreid als andere voedselvirusssen, maar het is wel groeiende. In het verleden was de belangrijkste bron van Hepatitis E infecties het drinken van vervuild water buiten de EU, maar inmiddels is de belangrijkste besmettingshaard het varkensvlees.’

Verhitten

EFSA-experts raden lidstaten dan ook aan om consumenten actiever te wijzen op de gevaren van rauw en onvoldoende verhit varkensvlees. Consumenten moeten geadviseerd worden om varkensvlees zeer goed te verhitten. Verder wordt er gepleit voor betere methoden om het virus in voedsel te kunnen opsporen.

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft over dit onderwerp een rapport gepubliceerd met de titel ‘Hepatitis E in mensen’.

Hepatitis E in Britse supers

Duizenden Britten hebben de afgelopen jaren mogelijk blootgestaan aan het  Hepatitis E virus na het kopen en consumeren van varkensvlees bij een grote Britse supermarktketen. Britse kranten schreven zondag over een mogelijke uitbraak van Hepatitis E in het land nadat dit virus werd gevonden in duizenden varkensvleesproducten bij een grote Britse supermarktketen. Welke keten dat is willen noch Public Health England (PHE) als de Food Standards Agency (FSA) niet zeggen maar volgens de Sunday Times zou het gaan om Tesco. Het is niet bekend hoeveel daadwerkelijke besmettingen er zijn vastgesteld. Het verdachte varkensvlees zou vooral uit Nederland en Duitsland komen.

Feiten over Hepatitis E

  • Hepatitis E is een leverziekte veroorzaakt door het E virus (HEV).
  • De meeste mensen die het virus oplopen krijgen geen of milde symptomen. Echter, bij mensen met leverschade en patiënten met een zwak immuunsysteem kan het leiden tot leverfalen. Dat kan dodelijk zijn.

Reageer op dit artikel