nieuws

Verdubbeld risico op hartfalen door hoge zoutinname

Voedingswetenschap

Verdubbeld risico op hartfalen door hoge zoutinname

Een hoge zoutinname wordt geassocieerd met een verdubbeld risico op hartfalen, gebaseerd op de North Karelia Salt Study en de National FINRISK study. Afgelopen zondag, 27 augustus 2017, werden de resultaten van deze twee studies gepresenteerd tijdens het European Society of Cardiology Congress.

In beide studies werd de relatie tussen zoutinname en de ontwikkeling van hartfalen onderzocht bij 4630 willekeurig geselecteerde mannen en vrouwen van 25 tot 64 jaar. De deelnemers werden 12 jaar lang gevolgd door middel van het elektronisch patiënten dossier.

Hoge zoutinname

Volgens het onderzoek blijken mensen die dagelijks meer dan 13,7 gram zout gebruiken, een tweemaal hoger risico op hartfalen te hebben, in vergelijking met mensen die dagelijks minder dan 6,8 gram zout consumeren. De optimale dagelijkse hoeveelheid zout is lager dan 6,8 gram. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt maximaal 5 gram per dag aan en de fysiologische behoefte is 2 tot 3 gram per dag.

Hartfalen wereldwijd

‘Hoge zoutinname (natriumchloride) is een van de belangrijkste oorzaken van een hoge bloeddruk en een onafhankelijke risicofactor voor coronaire hartziekte en een beroerte’, zegt professor Pekka Jousilahti, onderzoeksprofessor aan het National Institute for Health and Welfare, Helsinki, Finland. Behalve coronaire hartziekte en beroerte is hartfalen wereldwijd een van de belangrijkste hart- en vaatziekten.

Gedetailleerde schatting

De professor voegt eraan toe dat ‘cohortonderzoeken met een grotere populatie nodig zijn om een gedetailleerde schatting te maken van het verhoogde risico op hartfalen in verband met het consumeren van zout.’

 


Reageer op dit artikel