nieuws

Vier keer drank per week kan kans op diabetes verkleinen

Voedingswetenschap

Vier keer drank per week kan kans op diabetes verkleinen

Een frequente consumptie van alcohol wordt geassocieerd met een verlaagde kans op diabetes bij zowel mannen als vrouwen. Vanaf een alcoholconsumptie van 3 tot 4 keer per week werd de laagste kans op diabetes gevonden.

Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Diabetologia, het vaktijdschrift van de European Association for he Study of Diabetes.

Mannen die 14 drankjes per week nuttigden, hadden 43 procent minder kans op diabetes, vergeleken met geheelonthouders. Vrouwen die 9 drankjes per week namen, hadden 58 procent minder kans op het ontwikkelen van de metabole ziekte.

Averechtse effecten

Eerdere onderzoeken toonden tegengestelde effecten, aldus de onderzoekers. In deze onderzoeken werd een lichte tot gemiddelde alcoholconsumptie geassocieerd met een lager risico op de ontwikkeling van diabetes.

Een grote consumptie van alcohol wordt volgens de onderzoekers doorgaans gelinkt aan een grotere kans op diabetes dan bij geheelonthouders. De eerdere onderzoeken bevatten volgens de Deense onderzoeker Janne Tolstrup en haar collega’s aan het National Institute of Public Health van de universiteit van Denemarken inconsistente bevindingen, wat voor hen reden vormde zelf onderzoek te doen.

Danish Health Examination Survey (DAHNES)

Voor het huidige onderzoek zijn de gegevens gebruikt uit de Deense DAHNES-studie (Danish Health Examination Survey) die tussen 2007 en 2008 is uitgevoerd bij een Deense populatie van 18 jaar en ouder. De 70.551 respondenten vulden een enquête in over hun leefstijl en gezondheid. Denen die al gediagnosticeerd waren met diabetes, zwangere vrouwen en jonge moeders werden uitgesloten.

Verstorende factoren

De gevonden data werden gecorrigeerd op leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, BMI, leefstijl (roken), dieet (frequent of niet-frequente consumptie van vezelrijke graanproducten, groenten, fruit en vis), vrijetijdsbesteding, hypertensie en genetische aanleg voor diabetes. Tijdens de follow-up ontwikkelden 859 mannen en 887 vrouwen diabetes.

Binge drinking en diabetes

In het onderzoek werd geen duidelijk verband gevonden met binge drinking en het effect op het risico op diabetes, gezien slechts enkele deelnemers dit overmatig drinkpatroon rapporteerden.

Frequentie consumptie en diabetes

Uit de data bleek dat de alcoholconsumptie van 3 tot 4 dagen per week geassocieerd werd met het laagste risico op diabetes. Het gaat om 27 procent lager risico bij mannen en 32 procent bij vrouwen, vergeleken met personen die minder dan eens per week een consumptie nuttigen.

Polyfenolen in wijn

Een gemiddelde consumptie van wijn werd geassocieerd met een lager risico op diabetes. De onderzoekers schrijven dit effect toe aan de voordelige eigenschappen van polyfenolen in wijn op de bloedsuikerregulatie. Mannen en vrouwen die 7 keer of meer per week wijn dronken hadden een 25-30 procent lagere kans op diabetes.

Enkele biertjes per week

Het consumeren van bier, een- tot zesmaal per week, geeft een 21 procent lagere kans op diabetes bij mannen, wanneer vergeleken met mannen die minder dan eens per week bier consumeren. Bij vrouwen werd dit verband niet gevonden.

Sterke drank en diabetes

Voor de consumptie van sterke drank werd geen verband gevonden met een lagere kans op diabetes. Bij vrouwen die meer dan 7 consumpties sterke drank per week nuttigden, werd in tegenstelling tot de overige resultaten een 83 procent grotere kans van op diabetes gevonden, vergeleken met vrouwen die eens per week sterke drank namen.

Reageer op dit artikel