nieuws

Behandeling obesitas en diabetes met ‘Endobarrier’

Voedingswetenschap

Behandeling obesitas en diabetes met ‘Endobarrier’

De National Health Service (NHS) van Groot-Brittannië heeft woensdag een nieuwe behandeling gepresenteerd die mogelijk effectief is voor moeilijk behandelbare patiënten met obesitas en diabetes type 2. De NHS deed dat tijdens de jaarbijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes in Lissabon.

Ondanks het aanbod van de moderne diabetesbehandelingen blijft het aantal mensen met obesitas en diabetes toenemen. De resultaten van een onderzoek van het City Hospital in Birmingham laten zien dat een behandeling met het nieuwe middel, de zogeheten EndoBarrier, gewichtsverlies kan bevorderen en diabetesbeheersing kan verbeteren.

Endoscopische behandeling

De Endobarrier werkt op een soort gelijke manier als een maag-bypass operatie. In plaats van een invasieve operatie wordt de Endobarrier endoscopisch via de mond, slokdarm en de maag in het duodenum geplaatst. Door de Endobarrier komt eten niet meer in contact met het duodenum waardoor de hormonale feedback van de darm op de insulineproductie verandert.

Streeft naar blijvende verandering

Het middel bestaat uit een zestig centimeter langwerpige, smalle ‘mouw’ die de binnenkant van het duodenum bekleedt. Na een jaar wordt de Endobarrier weer verwijderd. In de tussentijd wordt gestreefd naar een blijvende verandering in de levensstijl en uiteindelijk een betere gezondheid van de deelnemers. 

Moeilijk behandelbaar

In de studie onderzocht dr. Robert Ryder van het City Hospital Birmingham samen met zijn team of deze nieuwe behandeling klinische succesvol kan zijn. Om de moeilijkste gevallen van diabetes- en obesitaspatiënten te helpen begon hij in oktober 2014 met het implanteren van de EndoBarrier bij 50 volwassen.

Gelijktijdige support

De onderzoekers hebben inmiddels resultaten van de eerste 31 patiënten (tussen de 28 en 62 jaar) bij wie het apparaat na 1 jaar werd verwijderd. Deze patiënten hadden gemiddeld al 13 jaar diabetes type 2 en meer dan de helft (17 patiënten) gebruikte insuline. Terwijl het apparaat was geïmplanteerd werden alle deelnemers regelmatig aangemoedigd om hun gedrag te veranderen op het gebied van dieet, lichaamsbeweging en levensstijl.

Significante verschillen

Uit de resultaten blijkt dat deze eerste 31 deelnemers een significante hoeveelheid aan gewicht hebben verloren (gemiddeld 15 kilo), verbeterde bloedsuikerwaarden hebben en een aanzienlijk verminderde systolische bloeddruk en hoeveelheid levervet. Bij deelnemers die insuline gebruikten, verminderde de gemiddelde dagelijkse insulinedosis van 100 eenheden naar 30 eenheden. Zes maanden na de behandeling werden de deelnemers opnieuw ondervraagd. Zeventien patiënten waren bereikbaar. 11 van hen wisten substantiële verbeteringen in gewichtsverlies en diabetesbeheersing te behouden.

Mogelijk zeer effectief

De onderzoekers concluderen uit de eerste Endobarrier-behandelingen dat de therapie zeer effectief kan zijn bij moeilijk te behandelen patiënten met obesitas en diabetes type 2. De Endobarrier-behandeling zou volgens hen een veilig en kosteneffectief alternatief voor reguliere diabetesbehandelingen kunnen vormen. Het gaat niet om een chirurgische aanpak en patiënten hoeven niet in het ziekenhuis te verblijven (waardoor het risico op infectie wordt verlaagd).

Foto's

Reageer op dit artikel