nieuws

‘Geen snelle conclusies trekken over oorzaak overgewicht en obesitas’

Voedingswetenschap

‘Geen snelle conclusies trekken over oorzaak overgewicht en obesitas’

‘Artsen die mensen met ernstig overgewicht op hun spreekuur krijgen, zouden niet te snel moeten concluderen dat de patiënt slechts verkeerd eet en te weinig beweegt.’

Dat is de boodschap die professor dr. Liesbeth van Rossum van het Centrum Gezond Gewicht, haar toehoorders meegeeft tijdens haar oratie, waarmee ze vrijdag 29 september officieel haar benoeming tot hoogleraar Obesitas en Stress aanvaardt.

Obesitas

‘Obesitas is een ingewikkelde en veelsoortige ziekte. De patiënt zou daarom eerst, zoals we dat ook bij andere ziekten doen, goed moeten worden geanalyseerd. Pas dan kan het behandelplan worden opgesteld dat de meeste kans van slagen heeft’, zegt Van Rossum.

Gewichtstoename

Naast alle bekende factoren die overgewicht in de hand helpen, zoals ongezond eten en te weinig bewegen, is de lijst van mogelijke oorzaken van ernstig overgewicht lang.

Zo kan gewichtstoename veroorzaakt worden door medicijngebruik. Ook chronische stress kan leiden tot extra buikvet en ‘snacktrek’. En wie slecht slaapt en slaapgebrek heeft (bijvoorbeeld door ploegendienst of slaapapneu), loopt ook een groter risico op gewichtstoename.

Kansrijker

‘Kijk verder dan de buik breed is!’ pleit Van Rossum daarom. Volgens haar moet er rekening worden  gehouden met veel meer factoren. ‘Dan is de kans dat je de juiste manier vindt om af te vallen, veel kansrijker’, aldus de kersverse hoogleraar.

Individuele factoren

Bij een individu is het ontstaan van overgewicht volgens van Rossum vrijwel altijd een optelsom van factoren. ‘In het Centrum Gezond Gewicht, een samenwerkingsverband van het Erasmus MC, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Vlietland, hebben we een aanpak waarbij we eerst alle individuele factoren in kaart brengen en dan pas een behandeladvies op maat geven. Zo kan je obesitas effectiever tegengaan’, aldus Van Rossum. 

Reageer op dit artikel