nieuws

Magnesiumgehalte in het bloed wijst mogelijk op dementie

Voedingswetenschap

Magnesiumgehalte in het bloed wijst mogelijk op dementie

Onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe risicofactor voor dementie gevonden. Vijfenvijftigplussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed lijken vaker dementie te hebben dan ouderen met gemiddelde waarden.

Het risico op dementie bij een afwijkende magnesiumspiegel is dertig procent hoger. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het Erasmus MC, gebaseerd op het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO in Rotterdam. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Magnesiumgehalte

Onderzoekers volgden meer dan 9500 gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Bij deze mensen werd het serumgehalte van het mineraal magnesium in het bloed gemeten. De meeste deelnemers hadden een normaal magnesiumgehalte.

Toch kreeg binnen de totale groep ongeveer één op de tien mensen met een lager dan normaal (<0.79 mmol/L) of hoger dan normaal (>0.90 mmol/L) serum magnesium na acht jaar dementie. Bij de mensen met een gemiddeld magnesiumgehalte in hun bloed was dit ongeveer één op de veertien.

Verschil in risico

‘Magnesiumspiegels zijn makkelijk te beïnvloeden met magnesiumrijke voeding of supplementen. Magnesium zit in voeding zoals spinazie, amandelen, cashewnoten, soja en zwarte bonen, granen, yoghurt en avocado’s. We denken dat het risico nog groter dan 30 procent kan zijn bij mensen met een magnesiumtekort of – overschot in het bloed’, zegt arts-onderzoeker Brenda Kieboom van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC

Nieuw aanknopingspunt

‘Ondanks onze bevindingen kunnen we nog niet zeggen of een afwijkende magnesiumspiegel een beïnvloedbare oorzaak is van dementie. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig’, zegt mede-auteur en hoogleraar neuro-epidemiologie Arfan Ikram. ‘Het kan wel een nieuw aanknopingspunt zijn voor het behandelen of voorkomen van dementie’, voegt Kieboom hieraan toe.

Reageer op dit artikel