nieuws

Volkoren graanproducten kunnen het risico op darmkanker verlagen

Voedingswetenschap

Volkoren graanproducten kunnen het risico op darmkanker verlagen

Het dagelijks consumeren van voldoende volkoren producten zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst kan het risico op darmkanker verlagen. Dat maakte het Wereld Kanker Onderzoek Fonds afgelopen week bekend in een nieuw rapport Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer.

Zowel gezonde voeding als een gezonde leefstijl spelen een belangrijke rol bij de preventie van darmkanker. De bevindingen uit het WKOF-rapport bevestigen dat het risico op darmkanker wordt verhoogd door overgewicht of obesitas, het eten van bewerkt vlees of te veel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag.

Voldoende lichaamsbeweging

Het rapport suggereert ook dat mensen die meer bewegen een kleinere kans hebben op darmkanker in vergelijking met mensen die weinig aan lichaamsbeweging doen. Alle vormen van lichaamsbeweging tellen mee, ook traplopen, wandelen, fietsen en tuinieren.

Diverse studies

De onderzoekers hebben in het rapport bevindingen uit 99 verschillende studies naar voeding, gewicht en lichaamsbeweging in relatie tot het risico op darmkanker bij elkaar gebracht en geanalyseerd. Het ging om gegevens van in totaal 29 miljoen mensen waarvan een kwart miljoen mensen bij wie darmkanker werd vastgesteld.

Voeding en leefstijl

Het behouden van een gezond gewicht, voldoende lichaamsbeweging, matig zijn met rood en bewerkt vlees en het eten van meer volkorenproducten en voedingsvezels zijn belangrijke stappen die mensen zelf kunnen nemen om hun risico op darmkanker te verlagen, evenals een matige alcoholconsumptie en niet roken’,  zegt Edward L. Giovanucci, professor Voeding en Epidemiologie bij Harvard TH Chan School of Public Health en eerste auteur van het rapport.

Darmkanker

Darmkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen van kanker, in 2016 zijn er ongeveer 15.400 nieuwe patiënten met darmkanker gediagnosticeerd. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds schat dat elk jaar ongeveer 45 procent van de gevallen van darmkanker in Nederland voorkomen kan worden door gezonde keuzes in voeding en leefstijl.

Reageer op dit artikel