nieuws

Heeft het ontbijt invloed op de ontwikkeling van atherosclerose?

Voedingswetenschap

Heeft het ontbijt invloed op de ontwikkeling van atherosclerose?

Overslaan van het ontbijt is mogelijk geassocieerd met een verhoogd risico op atherosclerose, de verharding en verkleining van de slagaders door een opbouw van plaque. Dit suggereren onderzoekers op basis van hun studie die recent werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Uit het onderzoek blijkt dat het eten van een volwaardig ontbijt de hartgezondheid bevordert, met inbegrip van een gezonder gewicht en cholesterolgehalte. Hoewel voorgaand onderzoek al heeft aangetoond dat het overslaan van het ontbijt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geeft, is dit de eerste studie die de associatie tussen het ontbijt en de aanwezigheid van atherosclerose heeft onderzocht.

 

Drie ontbijtgroepen

 

Onderzoekers uit Madrid onderzochten mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers zonder cardiovasculaire aandoeningen of chronische nierziekten. Met behulp van een vragenlijst werden dieetgegevens verzameld en stelden de onderzoekers drie verschillende ontbijtgroepen vast: een groep ontbijters die 20 procent van de dagelijkse energie-inname tijdens het ontbijt innam; een groep ontbijters met een energie-inname tussen 5 en 20 energieprocent; en een groep niet-ontbijters die minder dan 5 procent van de dagelijkse energie-inname met het ontbijt innam.

 

Van de 4052 deelnemers sloeg 2,9 procent het ontbijt over, 69,4 procent at een ontbijt met een laag energiegehalte en 27,7 procent nam dagelijks een normaal energiegehalte voor een ontbijt.

 

Frequent waargenomen

 

Atherosclerose werd vaker waargenomen bij de groepen die niet dagelijks ontbeten en ontbeten met een laag energiegehalte, dan bij de groep die dagelijks ontbeet. Ook kwamen risicofactoren voor hart- en vaatziekten vaker voor bij degenen die niet ontbeten of een ontbijt consumeerden met een laag energiegehalte, dan bij volwaardige ontbijters.

 

De deelnemers die het ontbijt oversloegen hadden in vergelijking met de twee andere groepen de grootste tailleomtrek. Ook was bij hen de body-mass index, bloeddruk, het bloedlipidengehalte en het bloedglucoseniveau na vasten hoger.

 

Ongezonde leefstijl

 

Bij de deelnemers die niet ontbeten, zagen de onderzoekers dat ze vaker een ongezonde leefstijl hadden. Zoals een slechte, overige voeding, frequent alcoholgebruik en roken. In deze groep werd een verhoogde kans op hypertensie, overgewicht en obesitas waargenomen. In het geval van obesitas kan volgens de onderzoekers een omgekeerd oorzakelijk verband niet worden uitgesloten en kunnen de waargenomen resultaten worden verklaard door obese patiënten die het ontbijt overslaan om gewicht te verliezen.

 

Simpele boodschap

 

‘Afgezien van de directe associatie met cardiovasculaire risicofactoren zou het overslaan van het ontbijt als marker kunnen dienen voor een algemeen ongezond dieet of leefstijl, dat op zijn beurt weer verband houdt met de ontwikkeling en progressie van atherosclerose, zegt Jose L. Penalvo, die als onderzoeker betrokken is bij de studie. Volgens Penalvo kunnen de bevindingen mogelijk ingezet worden bij leefstijlinterventies door gezondheidsprofessionals.

Reageer op dit artikel