nieuws

Mechanisme rond obesitas en borstkanker verder opgehelderd

Voedingswetenschap

Mechanisme rond obesitas en borstkanker verder opgehelderd

Het is al langer bekend dat er een link is tussen overgewicht, obesitas en borstkanker. Onderzoekers van de universiteiten van München en Heidelberg hebben onlangs een mechanisme ontrafeld dat verklaart hoe obesitas negatief van invloed is op borstkanker.

Volgens het onderzoek veroorzaakt obesitas de vrijlating van cytokinen (ontstekingsfactoren) in het bloed, die invloed hebben op het metabolisme van borstkankercellen, waardoor ze agressiever worden. Experimenten van de onderzoekers laten zien dat een behandeling met antilichamen dit mechanisme kan tegengaan. Ze publiceerden hun bevindingen in Cell Metabolism.

Enzym minder actief

Een centrale rol in het mechanisme wordt gespeeld door het zogeheten ACC1-enzym dat betrokken is bij de synthese van vetzuren. De werking ervan wordt negatief beïnvloed door de ontstekingsfactoren leptine and TGF-B die in overmaat aanwezig zijn in het bloed van mensen met ernstig overgewicht. Door de verstoorde werking van het enzym kunnen de borstkankercellen makkelijker uitzaaien.

Blokkering ontstekingsfactoren

De onderzoekers ontdekten in een experiment eveneens dat een blokkade van de ontstekingsfactoren gunstige invloed had op het tegengaan van de verspreiding van borstkankertumoren. Ze onderzoeken verder of de kennis van het mechanisme als therapie kan worden ingezet.

Reageer op dit artikel