nieuws

Pinda-allergie bij kinderen te voorkomen?

Voedingswetenschap

Pinda-allergie bij kinderen te voorkomen?

Recent onderzoek laat zien dat een pinda-allergie bij kinderen in Amerika sinds 2010 met 21 procent is toegenomen. Kinderen met een zwarte huidskleur hebben mogelijk een verhoogd risico ten opzichte van kinderen met een blanke huidskleur. Het goede nieuws is dat onderzoekers een methode hebben ontdekt om mogelijk op jonge leeftijd van een pinda-allergie af te komen.

De onderzoekers constateren dat een pinda-allergie mogelijk kan worden voorkomen door pinda-bevattende producten vroegtijdig te introduceren aan zuigelingen, na het beoordelen van de risico’s bij een huisarts of allergoloog. Nieuwe richtlijnen gaan zich richten op het introduceren van pinda-bevattende voedingsmiddelen aan zuigelingen met een hoog, middelmatig of laag risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie.

Groeiend percentage

Naast het groeiende percentage pinda-allergieën, groeit ook het percentage kinderen met een noten-, schaal- en schelpdieren-, vinvissen- en sesamallergie. Het aantal kinderen met een notenallergie is sinds 2010 met 18 procent gestegen en een allergie voor schelpdieren met 7 procent. Ook lijkt een voedselallergie vaker voor te komen bij kinderen met een zwarte huidskleur ten opzichte van kinderen met een blanke huidskleur. 

Verhoogd risico

‘Onze bevindingen laten zien dat het risico op een pinda-allergie bijna tweemaal groter is onder zwarte kinderen dan bij blanke kinderen’, zegt voedselallergoloog en medeonderzoeker Christopher Warren. ‘Zwarte kinderen hebben ook aanzienlijk meer kans op het ontwikkelen van een notenallergie. Deze resultaten komen overeen met voorgaand onderzoek dat suggereert dat zwarte kinderen in de VS mogelijk een verhoogd risico hebben op de ontwikkeling van een voedselallergie.’

Reageer op dit artikel