nieuws

WCRF: ‘Geen reden om suiker direct uit dieet te bannen’

Voedingswetenschap

WCRF: ‘Geen reden om suiker direct uit dieet te bannen’

Zoals alle lichaamsweefsels gebruikt ook een tumor voedingsstoffen om in stand te blijven dan wel te groeien, vooral glucose uit het bloed. Er zijn echter maar heel weinig goede studies die het effect van suiker in de voeding op de groei van de tumor hebben onderzocht. Het is dan ook de vraag of suiker in verband staat met extra tumorgroei. Dat schrijft het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WCRF) op de website Voedingenkankerinfo.nl in een reactie op de recente publicatie waarin een verband wordt gelegd tussen suiker en tumorgroei.

Volgens het WCRF is er vooralsnog geen reden om alle suikers heel rigoureus uit de voeding te verbannen om het ziektebeloop van kanker gunstig te beïnvloeden. Wel stelt het fonds dat het gebruik van suiker en producten waaraan suiker is toegevoegd gemakkelijk kunnen leiden tot overgewicht. Overgewicht verhoogt het risico op terugkeer van tumoren en kan ook het verloop van de ziekte verslechteren.

In het laboratorium

Wetenschappelijke studies naar het mogelijke effect van suiker op de groei van een tumor zijn meestal uitgevoerd in het lab met reageerbuizen, gistcellen of bij muizen. Of de gevonden mechanismen hetzelfde werken in het menselijk lichaam zal nog moeten worden bewezen. In het lichaam zijn meerdere processen tegelijkertijd in werking en reageren deze op elkaar waardoor het niet met zekerheid is te zeggen dat de bevindingen in het laboratorium in het lichaam ook zo werken.

Suikerbeperking

Als er sprake is van een slechte voedingstoestand, onbedoeld gewichtsverlies en een slechte eetlust als gevolg van ziekte of behandeling stelt het fonds dat het gebruik van suiker juist nuttig kan zijn om een goed gewicht te behouden. Daarom komen suiker en suikerrijke gerechten voor in het advies om bij ziekte op gewicht te blijven als dat lastig is.

Ziek en behandeling

Als met suiker wordt bereikt dat de behoefte aan koolhydraten wordt gedekt en het gewicht in de periode van ziek zijn en behandeling wordt behouden, is er volgens het WCRF geen reden om aan te nemen dat suiker het ziektebeloop ongunstig beïnvloedt.

Lees hier ook: http://http://admin.voedingnu.nl/Nieuws/Uitspraak_over_verband_suiker_en_kanker_sterk_genuanceerd-171024113542

Reageer op dit artikel