nieuws

Bereidingswijze van vlees lijkt invloed te hebben op de eiwitabsorptie

Voedingswetenschap

Bereidingswijze van vlees lijkt invloed te hebben op de eiwitabsorptie

Al jaren is bekend dat de manier waarop voedingsmiddelen worden bereid, de opname van voedingstoffen kan beïnvloeden. Betacaroteen uit wortelen wordt bijvoorbeeld beter opgenomen uit gekookte wortelen dan uit de onbewerkte versie. Onderzoekers hebben dit onderzoeksgebied uitgebreid door te kijken naar het effect van verschillende bereidingswijzen op de eiwitabsorptie van rundvlees bij ouderen.

In een relatief kleine studie, met tien mensen van zeventig en tweeënzeventig jaar, vergeleken de onderzoekers bij hen de eiwitabsorptie van half-rauw rundvlees met die van gekookt rundvlees. In het onderzoek komt naar voren dat gekookt rundvlees de eiwitabsorptie aanzienlijk verhoogt in tegenstelling tot de half-rauwe variant. De resultaten werden recentelijk gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Verschillende bereidingswijzen

In het onderzoek werd gebruikt gemaakt van twee verschillende bereidingswijzen van het rundvlees. De eerste variant werd voor vijf minuten gekookt en de tweede variant voor dertig minuten. Al het rundvlees werd gelabeld met een niet-radioactieve isotoop van stikstof. Het vlees werd als gehakt in porties van dertig gram aan de deelnemers geserveerd. De deelnemers consumeerden beide varianten vlees met een interval van twee weken, waarbij de helft begon met het half-rauwe rundvlees en de andere helft met de gekookte variant.

Controle via bloedmonsters

Gedurende de vleesconsumptie werden er bloedmonsters afgenomen, waarmee de onderzoekers het verloop van het verschijnen van de aminozuren uit het vlees in het bloed konden volgen. Na negentig tot honderd minuten bereikte het aminozuurgehalte in beide groepen een hoogtepunt. Het gehalte bleek significant hoger bij de deelnemers die het gekookte rundvlees hadden gegeten, dan bij degenen die het half-rauwe rundvlees consumeerden. Ook laten de resultaten een significatie toename van de eiwitsynthese in het gehele lichaam zien na het eten van gekookt rundvlees.

Gekookte variant

Hoewel het om een relatief kleine studie gaat, concluderen de onderzoekers dat de manier waarop het vlees wordt bereid de efficiëntie van het eiwitgebruik bij ouderen aanzienlijk kan beïnvloeden. Aangezien het verlies van spiermassa een ernstig probleem onder ouderen kan zijn, zouden deze resultaten als extra middel kunnen dienen om de nodige eiwitabsorptie te versterken. 

Reageer op dit artikel