nieuws

Borstvoeding laat gunstig effect op wiegendood zien

Voedingswetenschap

Borstvoeding laat gunstig effect op wiegendood zien

Moeders die ten minste twee maanden volledig borstvoeding geven verkleinen het risico op wiegendood bij baby’s met bijna vijftig procent. Dat blijkt uit een grote internationale studie die onderzoek deed naar het verband tussen borstvoeding en wiegendood bij zuigelingen.

Voorgaande studies hebben aangetoond dat borstvoeding wordt geassocieerd met een verkleinde kans op wiegendood, de belangrijkste doodsoorzaak bij baby’s tussen de eerste maand en het eerste jaar. In deze studie werd er voor het eerst gekeken naar de duur van borstvoeding die nodig is om het risico op wiegendood daadwerkelijk te verkleinen.

Gunstige effecten

‘Volledige borstvoeding voor slechtst wee maanden vermindert het risico op wiegendood met bijna de helft, en hoe langer de baby’s borstvoeding ontvangen, des ter groter de bescherming’, zegt hoofdonderzoeker Fern Hauck. ‘Een andere belangrijke bevindingen uit onze studie is dat elke hoeveelheid borstvoeding het risico op wiegendood al lijkt te verkleinen’.

Onduidelijkheid

Het is nog onduidelijk waarom borstvoeding een bescherming biedt op wiegendood. De onderzoekers hebben wel een idee over factoren die mogelijk een beschermende rol spelen, zoals de aanwezigheid van antilichamen in moedermelk en een gunstig effect van borstvoeding op het slaappatroon van de baby’s.

Wereldwijde noodzaak

De onderzoekers bevestigen andermaal de noodzaak om het geven van borstvoeding wereldwijd te verhogen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft hiervoor al een nieuw doel vastgesteld: het streven is dat er in 2025 wereldwijd aan meer dan de helft van de baby’s gedurende zes maanden uitsluitend borstvoeding wordt gegeven.  

Reageer op dit artikel