nieuws

Drie tot vier kopjes koffie per dag mogelijk gunstig voor de gezondheid

Voedingswetenschap

Drie tot vier kopjes koffie per dag mogelijk gunstig voor de gezondheid

Mensen die drie tot vier kopjes koffie per dag drinken lopen mogelijk minder risico op hartaandoeningen en vroegtijdig overlijden dan mensen die zich onthouden van koffie.
Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The BMJ.

De onderzoekers van de universiteit van Southampton hebben voor de studie meer dan tweehonderd verschillende onderzoeken bekeken en komen tot de conclusie dat koffie naast een verlaagd risico op hartziekten en vroegtijdig sterven, ook verband lijkt te houden met een verlaagde kans op leverziekten zoals levercirrose, diabetes type 2, dementie en bepaalde vormen van kanker.

Teveel cafeïne

De gezondheidsvoordelen blijken het sterkst wanneer mensen zich beperkten tot het drinken van drie tot vier kopjes koffie per dag. Het drinken van meer koffie lijkt geen kwaad te kunnen, maar de gunstige gezondheidseffecten zijn dan minder groot. De voordelen van koffie drinken gelden echter niet voor zwangere vrouwen, een teveel aan cafeïne zou namelijk het risico op een miskraam kunnen verhogen.

Nog niet aanbevolen

Ondanks het gevonden verband tussen koffieconsumptie en een kleinere kans op bepaalde aandoeningen en vroegtijdig overlijden, geven de onderzoekers aan dat vervolgonderzoek naar het achterliggende verband van belang is. Tot die tijd stellen zij dat matige koffieconsumptie in de meeste gevallen onderdeel uit kan maken van een gezond voedingspatroon.  

Reageer op dit artikel