nieuws

Lager risico op cardiovasculaire aandoeningen door het eten van noten?

Voedingswetenschap

Lager risico op cardiovasculaire aandoeningen door het eten van noten?

Onderzoekers hebben weer aanwijzingen gevonden dat regelmatig noten eten mogelijk een lager risico geeft op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen. Dit keer keken ze niet naar de totale notenconsumptie maar naar het effect van specifieke noten op cardiovasculaire problemen. De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

In de studie werden de gegevens geanalyseerd van meer dan 210.000 mensen waaronder vrouwen van de Nurses Health Study en Nurses Health Study II en mannen van de Health Professionals Follow-up Study, met een maximale volgperiode van 32 jaar. In beide groepen werd er om de twee jaar informatie verzameld over medische geschiedenis, leefstijl en gezondheidstoestand via vragenlijsten.  

Walnoten en pinda’s

Uit de studie blijkt dat het een of meerdere keren per week eten van walnoten zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten (19 procent) en coronaire hartziekten (21 procent). Deelnemers die twee of meer keer per week pinda’s eten hadden respectievelijk een 13 procent lager risico op cardiovasculaire aandoeningen en een 15 procent lager risico op coronaire hartziekten dan degenen die nooit of bijna nooit noten eten. Pinda’s zijn als peulvrucht meegenomen in het onderzoek omdat deze een vergelijkbaar vetzuur- en voedingsstofprofiel hebben. Voor andere noten, zoals amandelen en hazelnoten, werd een vergelijkbaar resultaat gevonden.

Langetermijn vervolgonderzoek

De onderzoekers concluderen uit de bevindingen dat er een sterk verband is tussen het eten van noten en de bescherming tegen cardiovasculaire aandoeningen. Omdat de notenconsumptie uit zelfgerapporteerde gegevens werd beoordeeld zijn rapportagefouten onvermijdelijk, daarbij werd er niet gevraagd naar de bereiding van noten waardoor de invloed van de bereidingsmethoden niet kon worden onderzocht. ‘In het ideale geval zou vervolgonderzoek de effecten moeten testen van de langetermijnconsumptie van noten, aangevuld met de invloed van bereiding en het gebruikelijke dieet voor cardiometabolsiche aandoeningen’, zegt onderzoeker Emilio Ros. 

Reageer op dit artikel