nieuws

‘Met een gecombineerd leefstijlprogramma kan ziekteverzuim worden teruggedrongen’

Voedingswetenschap

‘Met een gecombineerd leefstijlprogramma kan ziekteverzuim worden teruggedrongen’

Volgens het Erasmus MC helpt een gecombineerd leefstijlprogramma met e-health, online leefstijlgames en persoonlijke coaching, medewerkers om gezonder te leven, gewicht te verliezen en mentaal fitter te worden.

Bedrijfsarts en wetenschappelijk onderzoekster Tessa Kouwenhoven-Pasmooij van het Erasmus MC implementeerde twee leefstijlprogramma’s en testte het effect onder andere bij honderd medewerkers van de Nationale Politie, Defensie en haar eigen Erasmus MC.

Leefstijladvies en coaching

In de eerste studie vergeleek ze twee groepen werknemers. De ene groep volgde het onlineleefstijlprogramma Perfect Fit, dat na invoering van persoonlijke gegevens met een leefstijladvies op maat kwam. De andere groep volgde hetzelfde programma, maar kreeg daarbij hulp van een coachende bedrijfsarts.

Motiverende gesprekken

‘Uit deze eerste studie bleek dat de combinatie van het leefstijlprogramma en de motiverende gesprekken het beste werkt. Werknemers uit beide groepen vertoonden na twaalf maanden gezonder gedrag, maar wanneer ze ook coaching kregen, lag dat percentage hoger en nam ook het gewicht af’, aldus Kouwenhoven.  

Competitief element

In de tweede studie bekeek Kouwenhoven het effect van de online game Reis je Fit, waarbij deelnemers met overgewicht in twee teams werden ingedeeld die met elkaar een competitie aangingen. De inzet was zoveel mogelijk bewegen. Met de geregistreerde bewegingen waren punten te verdienen.

Buitengewoon fanatiek

‘De deelnemers bleken buitengewoon fanatiek te worden van het competitieve element en bewogen allemaal meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid’, zag Kouwenhoven. ‘Ze verloren gemiddeld zes kilo lichaamsgewicht en hun buikomvang nam met bijna zes centimeter af.’

Ziekteverzuim teruggedrongen

Kouwenhoven: ‘Als bedrijven deze gecombineerde gezondheidsprogramma’s op de werkvloer aanbieden, kan ziekteverzuim worden teruggedrongen.’ De Arbodienst van het Erasmus MC is hier al mee begonnen omdat bedrijven gebaat zijn bij een goede inzetbaarheid van hun medewerkers. ‘De medewerker profiteert van een fitter gevoel tijdens zijn werk, maar zeker ook daarbuiten’, aldus Kouwenhoven. 

Reageer op dit artikel