nieuws

Nederland kent op IJsland na de hoogste calciuminname

Voedingswetenschap

Nederland kent op IJsland na de hoogste calciuminname

Mensen uit Noord-Europa drinken gemiddeld voldoende calcium. IJsland kent de hoogste inname, op de voet gevolgd door Nederland. Maar wereldwijd is de calciuminname zo laag dat het een risico oplevert voor de botgezondheid. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van de International Osteoporosis Foundation (IOF) in 74 landen.

Van de 74 onderzochte landen zijn er maar zes landen waar de calciuminname gemiddeld boven de 1000 milligram per dag ligt, de hoeveelheid die de Nederlandse Gezondheidsraad aanbeveelt voor volwassenen.

IJsland aan kop

In IJsland krijgen de inwoners het meeste calcium binnen met gemiddeld 1233 milligram per dag. Nederland komt op een tweede plek met gemiddeld 1103 milligram calcium per dag. Finland, Ierland, Duitsland en Zwitserland komen ook boven de 1000 milligram per dag. In de overige 68 landen ligt de calciumconsumptie soms ver onder die grens.

Uiteenlopende hoeveelheden

Met name in Aziatische landen ligt de inname van calcium ver onder de aanbevelingen van de Nederlandse Gezondheidsraad. Daar krijgt de gemiddelde inwoner minder dan 500 milligram calcium per dag binnen. In Nepal is de calciuminname het laagst met slechts 175 milligram per dag. In Zuid-Amerika en Afrika ligt de calciuminname iets hoger dan in Azië, tussen de 400 en 700 milligram per dag. Noord-Amerika ligt met 934 milligram calcium per dag net iets onder de aanbevolen hoeveelheid van 1000 milligram per dag. 

Reageer op dit artikel