nieuws

Pittig eten om het risico op een hartaanval of beroerte te verlagen?

Voedingswetenschap

Pittig eten om het risico op een hartaanval of beroerte te verlagen?

Mensen met een grote voorkeur voor pittige maaltijden lijken minder zout te consumeren en hebben een lagere bloeddruk. Het risico op een hartaanval en beroerte neemt hierdoor aanzienlijk af. Dit concluderen de onderzoekers in een recent gepubliceerde studie uit het tijdschrift Hypertension van The American Heart Association.

Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat kleine hoeveelheden capsaïcine (een stof in pepers die ze een pittig karakter geven) de perceptie van een zoute smaak in voedsel versterkt. ‘In dit onderzoek onderzochten we of dit effect de zoutconsumptie daadwerkelijk verlaagt’, zegt hoofdonderzoeker Zhiming Zhu.

Lagere zoutconsumptie

Aan het onderzoek namen 606 Chinese volwassen deel. Deelnemers met een grote voorkeur voor pittig voedsel consumeerden minder zout dan deelnemers die niet van pittig voedsel houden. Ook lag de gemiddelde bloeddruk bij de groep met voorkeur voor pittig aanzienlijk lager dan bij de groep die niet van pittig voedsel houdt.

Verhoogde hersenactiviteit

In het onderzoek werd gekeken naar twee regio’s van de hersenen die betrokken zijn bij d smaaksensatie van zout: de insula en de orbitofrontale cortex. De onderzoekers zagen dat de gebieden die werden gestimuleerd door zout en pittig voedsel elkaar overlappen en dat pittige maaltijden de hersenactiviteit verder verhoogt in gebieden die door zout werden geactiveerd.  ‘Deze verhoogde activiteit maakt mensen waarschijnlijk gevoeliger voor zout wat mogelijk zorgt voor een lagere zoutconsumptie’, aldus Zhu.  

Pittige specerijen

‘Alle deelnemers aan deze studie waren afkomstig uit China, er is verder onderzoek nodig om te bepalen of deze bevindingen ook van toepassing zijn in andere landen’, vervolgt Zhu. ‘Mensen die pittige specerijen toevoegen aan hun maaltijden kunnen voedsel bereiden dat goed op smaak is zonder al te veel zout te gebruiken. Gewenning en voorkeur zijn belangrijk als het gaat om pittig eten, maar zelfs een kleine en geleidelijke toename van pittige specerijen in kruiden kan al een gezondheidsvoordeel met zich mee brengen.’

Reageer op dit artikel