nieuws

Proefdieronderzoek: gebalanceerd dieet lijkt pasgeboren baby’s te beschermen tegen voedselallergie

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: gebalanceerd dieet lijkt pasgeboren baby’s te beschermen tegen voedselallergie

Een gebalanceerd dieet voor, tijdens en na de zwangerschap geeft baby’s mogelijk bescherming tegen voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken, zoals eieren. Dat wordt afgeleid uit een proefdieronderzoek bij muizen.

Eerder onderzoek toonde al aan dat de kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie kan verlagen als zuigelingen met een hoog risico op pinda-allergie worden blootgesteld aan pindas. Nu signaleren onderzoekers, die een proefdieronderzoek bij pasgeboren muizen deden, een bescherming voor een ei-allergie als moeders gedurende de zwangerschap eieren consumeren. Dit effect is nog groter wanneer ze ook in de borstvoedingsperiode eieren eten.  

Niet overtuigend genoeg

Voorgaande studies waarin onderzoekers naar de mogelijke relatie tussen borstvoeding en voedselallergieën keken, laten wisselende resultaten zien. In sommige studies wordt een beschermende rol van moedermelk op voedselallergieën bij kinderen waargenomen, terwijl andere onderzoeken suggereren dat kinderen allergisch zouden kunnen worden voor voedingsmiddelen uit het dieet van de moeder.  

Specifieke eiwitten

De voedselallergieën die in het proefdieronderzoek zijn beschreven, waren afhankelijk van specifieke eiwitten, waarvan sommige door de moeder worden geleverd en andere door het nageslacht zelf. De onderzoekers concluderen dat eiwitten uit het voedingspatroon van de moeder in combinatie met antilichamen van de moeder overgedragen kunnen worden aan het nageslacht via de borstvoeding.

Mechanisme

Met behulp van eiwitten uit het darmstelsel van de nakomeling en enkele immuuncellen, worden de voedseleiwit-antilichaamcomplexen opgenomen en geïntroduceerd in het zich ontwikkelde immuunsysteem van de nakomeling. Dit proces brengt de productie van beschermende cellen in de nakomeling op gang, die een allergische reactie op voedingsmiddelen kunnen onderdrukken. Deze beschermende cellen blijven bestaan nadat de antistoffen van de moeder uit het lichaam van de nakomeling zijn verdwenen. Dit bevordert de langdurige bescherming tegen een voedselallergie, aldus hoofdonderzoeker James R. Baker.

Reageer op dit artikel