nieuws

Proefdieronderzoek: lipiden bepalen mate van ziek zijn bij een bacteriële infectie

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: lipiden bepalen mate van ziek zijn bij een bacteriële infectie

Lipiden zijn de door het lichaam zelf aangemaakte vetachtige stoffen die een belangrijke rol spelen bij infecties. Volgens onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Maryland in de Verenigde staten kunnen bepaalde lipiden een bacteriële infectie aanzienlijk versnellen.

Met behulp van moleculaire microscopie hebben de onderzoekers aangetoond dat sommige lipiden niet alleen voor versnelling van een infectie kunnen zorgen, maar óók bescherming kunnen bieden tegen diezelfde infectie. De onderzoekers denken dat de lipiden in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden bij de behandeling van kwetsbare patiënten, in ziekenhuizen bijvoorbeeld, of als preventiemiddel voor reizigers naar risicogebieden in bepaalde werelddelen.

Beeldvormende techniek

De onderzoekers hebben een gezonde muis geïnjecteerd met een zeer agressieve bacterie genaamd Francisella Novicida. Via de techniek van de imaging massaspectrometrie, simpel gezegd het ‘fotograferen’ van moleculen, konden ze het verloop van de infectie nauwkeurig in kaart brengen. Met de techniek is precies te bepalen waar bepaalde moleculen zich bevinden en hoe hun verdeling beïnvloed wordt door bijvoorbeeld ziekteverwekkende bacteriën.

Lipidenverdeling

Het viel de onderzoekers op dat bepaalde lipiden de infectie aanmerkelijk versnellen. ‘De verdeling van de lipiden in de patiënt blijkt een enorm effect te hebben op het immuunsysteem. Zo zijn lipiden heel bepalend voor de agressiviteit van een bacteriële infectie’, concludeert Ron Heeren, hoogleraar en directeur Division Head Imaging Mass Spectrometry Maastricht.

‘Het is nu vooral zaak een soort bibliotheek op te zetten waarin we precies kunnen terugvinden welke lipiden een rol spelen bij het versnellen van een infectie en welke lipiden een positief effect op de immuunrespons bieden.’

Toepasbaarheid studie

Alison Scott, universitair hoofddocent onderzoek aan de University over Maryland en gastonderzoeker aan de Universiteit Maastricht hoopt dat deze bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van geneesmiddelen die kunnen worden gebruikt voor het behandelen van kwetsbare patiënten, door hen te helpen op de juiste plaatsen die juiste lipiden aan te maken voor het tegen gaan van infecties.

‘De methodologie die aan het onderzoek ten grondslag ligt, is relevant voor elke infectie en stelt ons in staat uitgebreider onderzoek te verrichten naar de rol van lipiden, zowel in de bacterie als in de patiënt.’

Reageer op dit artikel