nieuws

Vitamine D mogelijk inzetbaar tegen onvruchtbaarheid bij POCS

Voedingswetenschap

Vitamine D mogelijk inzetbaar tegen onvruchtbaarheid bij POCS

In een nieuwe Amerikaans onderzoek komt naar voren dat een vitamine D-deficiëntie een aanzienlijk verlaagde kans op zwangerschap met zich mee brengt wanneer polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) de onderliggende oorzaak is van de onvruchtbaarheid. Het gaat om een percentage van veertig procent. De resultaten werden deze week gepresenteerd op het jaarlijkse American Society for Reproductive Medicine Scientific Congress & Expo in San Antonio.

In de studie analyseerde de onderzoekers de resultaten van twee grootschalige klinische onderzoeken.  Ze keken daarin naar onverklaarbare vruchtbaarheid en naar de effectiviteit van vruchtbaarheidsmiddelen op zwangerschap bij vrouwen met PCOS.

Aanzienlijk verlaagde kans

In het onderzoek, waaraan meer dan 1000 mensen deelnamen, werd geen verband tussen vitamine D-tekort en een verlaagde de kans op zwangerschap bij proefpersonen met een onverklaarbare onvruchtbaarheid waargenomen.  ‘We hebben wel een belangrijk verband ontdekt tussen lage vitamine D-spiegels en de kans op zwangerschap, die lijkt te variëren naargelang de onderliggende oorzaak van onvruchtbaarheid’, zegt hoofdonderzoeker Samantha Butts.

De onderzoekers wijzen erop dat vervolgonderzoek nodig is om vast te stellen welke patiënten met onvruchtbaarheid het meeste baat zouden hebben bij een screening op vitamine D-tekort.

 

 

Reageer op dit artikel