nieuws

Voedingspatroon rijk aan antioxidanten gunstig voor diabetesrisico

Voedingswetenschap

Voedingspatroon rijk aan antioxidanten gunstig voor diabetesrisico

Het dagelijks consumeren van antioxidantrijke voedingsmiddelen geeft een lager risico op diabetes type 2. Antioxidanten hebben naast hun beschermende effect tegen vrije radicalen mogelijk ook een specifieke werking op de insulinegevoeligheid van cellen. Dat werd recentelijk gepubliceerd in Diabetologia, het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes.

Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat bepaalde antioxidanten zoals vitamine C en E, lycopenen en flavonoïden, het risico op diabetes type 2 kunnen verminderen. De onderzoekers keken echter alleen naar het effect van de individuele voedingsstoffen en niet naar de totale antioxidantencapaciteit in het voedingspatroon. In dit onderzoek werd er specifiek gekeken naar de relatie tussen het aantal antioxidanten in het gehele voedingspatroon en het risico op diabetes type 2.

Grootschalig onderzoek

Aan het onderzoek namen ruim 64.000 vrouwen deel met een leeftijd tussen de 40 en 65 jaar. De deelnemers werden gevolgd tussen 1993 en 2008 en waren bij aanvang van de studie vrij van diabetes en hart- en vaatziekten.

Antioxidantenscore

Aan de hand van vragenlijsten en een database die voorziet in de hoeveelheid antioxidanten in een groot aantal verschillende voedingsmiddelen, berekenden de onderzoekers per deelnemer een score voor de totale hoeveelheid antioxidanten in het voedingspatroon. In de vervolgperiode werd de associatie tussen deze score en het risico op diabetes geanalyseerd.

Fruit, groente en pure chocolade

De resultaten tonen aan dat het risico op diabetes significant afnam bij een verhoogde antioxidantenconsumptie tot een niveau van 15 mmol per dag. Het verhogen van antioxidanten in de voeding tot dit niveau kon worden bereikt door het eten van antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals fruit, groente, pure chocolade, thee, rode wijn, walnoten, pruimen, bosbessen, aardbeien of hazelnoten.

Specifieke werking

‘We weten al dat antioxidanten het effect van vrije radicalen compenseren, die schadelijk zijn voor cellen. Mogelijk hebben antioxidanten ook een specifieke werking zoals een mogelijk effect op de insulinegevoeligheid van cellen. Dit moeten we bevestigen in toekomstige studies’, zegt hoofdonderzoeker Francesca Romana Mancini.

 

Reageer op dit artikel