nieuws

Consumptie kruidensupplementen in Nederland

Voedingswetenschap

Consumptie kruidensupplementen in Nederland

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van voedingssupplementen met kruiden in Nederland. De meest gebruikte kruidensupplementen zijn Echinacea, Ginkgo Biloba, Cranberry, Ginseng en algen zoals Spirulina of Chlorella.

Uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen in Nederland kruidensupplementen gebruiken. Er werden ongeveer 600 verschillende kruidensupplementen gerapporteerd met in totaal circa 345 verschillende kruidenbestanddelen. De meest gebruikte kruidensupplementen zijn Echinacea, Ginkgo Biloba, Cranberry, Ginseng en algen zoals Spirulina of Chlorella.

Toxische stoffen

De onderzoekers geven aan dat voedingssupplementen met kruiden soms toxische stoffen bevatten. Omdat kruidensupplementen veel worden gebruikt in de Nederlandse bevolking, is het volgens de onderzoekers belangrijk om de mogelijke gezondheidsrisicos te beoordelen, inclusief mogelijke interacties tussen kruiden en geneesmiddelen. 

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek heeft het RIVM gegevens uit de Nationale Voedselconsumptiepeiling geanalyseerd en is er een aanvullende consumptiepeiling naar kruidensupplementen uitgevoerd. Het eerste screeningsonderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 75.100 Nederlandse volwassenen en kinderen. Voor de vervolgscreening zijn hieruit 739 gebruikers van kruidensupplementen geselecteerd. De deelnemers werden onderverdeeld in acht verschillende leeftijds- en geslachtssubgroepen.

 

Reageer op dit artikel