nieuws

Diabetes tijdens zwangerschap van invloed op aangeboren hartaandoeningen

Voedingswetenschap

Diabetes tijdens zwangerschap van invloed op aangeboren hartaandoeningen

Diabetes gedurende de zwangerschap verhoogt de kans op een aangeboren hartaandoening bij baby’s. Dat blijkt uit een experimenteel onderzoek met stamcellen dat deze week is gepubliceerd in het tijdschrift eLife.

De onderzoekers constateren dat hartcellen meer nucleotiden (bouwstenen van DNA) genereren dan gebruikelijk als ze gedurende hun ontwikkeling worden blootgesteld aan hoge glucosewaarden. Hierdoor lijken de cellen door te gaan met reproductie in plaats van volgroeiing.

Embryonale stamcellen

In de studie werden menselijke embryonale stamcellen gebruikt om hartspiercellen in het laboratorium te laten groeien om ze vervolgens bloot te stellen aan verschillende glucoseniveaus. Cellen die werden blootgesteld aan lage hoeveelheden glucose volgroeiden normaal, in tegenstelling tot hartspiercellen die werden blootgesteld aan hoge glucosegehalten. Deze cellen volgroeiden laat en produceerden een hoger aantal onrijpe hartspiercellen.

Nieuwe behandelingen

‘Hoge bloedsuikerspiegels zijn niet alleen ongezond voor volwassen, maar ook voor de ontwikkeling van een foetus’, zegt hoofdonderzoeker Atsushi Austin Nakano. ‘Inzicht in het mechanisme waardoor hoge bloedsuikerspiegels bij foetussen de kans op een aangeboren hartaandoening vergroten, kan uiteindelijk leiden tot nieuwe behandelingen.’

Niet-genetische risicofactor

‘Hoewel genetica een grote rol speelt bij de ontwikkeling van een aangeboren hartaandoening, is de belangrijkste niet-genetische risicofactor voor deze ziekte een moeder met diabetes gedurende de zwangerschap’, vervolgt Nakano. ‘Baby’s die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan hoge glucosespiegels van de moeder, hebben twee tot vijf keer meer kans om een hartstoornis te ontwikkelen dan andere baby’s. Tot nu toe zijn onderzoekers nog niet in staat geweest het precieze effect van glucose op de zich ontwikkelde foetus te definiëren.’

Rijping en versterking

Het is al langer bekend dat extra voeding beter is voor de groei van cellen, maar deze studie wordt het tegenovergestelde waargenomen. De onderzoekers concluderen dat de groei van hartspiercellen kan worden beperkt door glucose op het juiste moment in de ontwikkeling uit te putten. Dit zou de rijping en versterking van hartspiercellen bevorderen. 

Reageer op dit artikel