nieuws

Minder bijwerkingen behandeling borstkanker door soja en kruisbloemige groente?

Voedingswetenschap

Minder bijwerkingen behandeling borstkanker door soja en kruisbloemige groente?

Het consumeren van sojaproducten en kruisbloemige groente wordt geassocieerd met een vermindering van de meest voorkomende bijwerkingen bij de behandeling van borstkanker. Dat zegt een team van onderzoekers aan de Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.

‘Patiënten die borstkanker overleven melden steeds vaker bijwerkingen van behandelingen, die nog maanden tot jaren na afronding van het behandeltraject aan kunnen blijven houden’, aldus hoofdonderzoeker Sarah Oppeneer Nomura. ‘Behandelingen die bedoeld zijn om de terugkeer van borstkanker te voorkomen, remmen meestal de productie of het gebruik van oestrogenen. Dit kan leiden tot menopauzeklachten, waaronder nachtelijk zweten en opvliegers.’

Primaire borstkankerbehandeling

Aan de studie namen 192 Chinese- en 173 blanke vrouwelijke borstkankeroverlevenden deel, die de primaire borstkankerbehandeling hadden voltooid. De door de patiënt gerapporteerde gegevens over behandeling gerelateerde symptomen werden verzameld via telefonische interviews. Dieetgegevens werden vastgesteld via gemailde vragenlijsten. De geëvalueerde uitkomsten waren symptomen van de menopauze (opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid, vaginale afscheiding), gewichtsproblemen, vermoeidheid, dunner worden van het haar, haarverlies en geheugenproblemen.

Minder overgangsklachten en vermoeidheid

De consumptie van sojaproducten en kruisbloemige groente varieerden van geen inname tot respectievelijk 431 en 865 gram per dag, en lag hoger bij Chinese vrouwen dan bij de blanke vrouwen. Een hogere inname van soja werd geassocieerd met een lagere vermelding van overgangsklachten en vermoeidheid. Wanneer de onderzoekers de gegevens stratificeerden naar ras en etniciteit was deze associatie echter alleen statistisch significant voor blanke patiënten met borstkanker. Een hogere inname van kruisbloemige groente werd vergeleken met een lage inname geassocieerd met een lagere kans op het ervaren van overgangsklachten in de totale deelnemerspopulatie.

Langdurig gebruik?

De onderzoekers constateren dat er een associatie is tussen een hogere inname van soja en kruisbloemige groente en minder aan borstkanker gerelateerde bijwerkingen, zoals menopauzesymptomen en vermoeidheid.

‘Of langdurig gebruik van soja en kruisbloemige groente de oorzaak is van minder bijwerkingen moet verder worden onderzocht’, zegt onderzoeker Judy Huei-yu. ‘Tot dat er meer onderzoek is gedaan, moeten borstkankerpatiënten niet meteen soja gaan eten, als ze dit nog niet eerder hebben gebruikt’, voegt onderzoeker Leena Hilakivi-Clarke hieraan toe.

Reageer op dit artikel