nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Darmbacteriën verkleinen de kans op overgewicht’

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: ‘Darmbacteriën verkleinen de kans op overgewicht’

Darmbacteriën lijken bij te dragen aan het behouden van een gezond gewicht. Ze zorgen voor de afbraak van voedingsvezels waarbij korteketenvetzuren vrijkomen, waaronder het vetzuur butyraat. Butyraat remt en activeert tegelijkertijd bruin vetweefsel om meer energie te verbranden. Dat concluderen de onderzoekers uit een nieuwe proefdierstudie van het Leids Universitair Medisch Centrum, die recent is gepubliceerd in het tijdschrift GUT.

In de studie keken de onderzoekers naar de effecten van het korteketenvetzuur butyraat bij muizen. Toen we butyraat direct in de bloedbaan toedienden, was er geen effect op de stofwisseling te zien, aldus onderzoeker Yanan Wang. Maar bij orale toediening van butyraat was het effect er wel, de muizen bleven slanker dan een controlegroep. Dat wijst erop dat butyraat zijn werk doet via de nervus vagus, de zenuw die een rechtstreekse verbinding vormt tussen het spijsverteringskanaal en het brein.

Bruin vet

Door precies te controleren hoeveel de muizen aten en hoeveel ze verbrandden, concluderen de onderzoekers dat het gunstige effect van butyraat voor zeventig procent te danken is aan een verminderde eetlust en voor dertig procent aan het activeren van bruin vet. De bruine vetcellen in het lichaam slaan geen vet op, zoals de witte vetcellen dat doen, maar verbranden juist vetzuren tot warmte, legt onderzoeker Patrick Rensen uit. Mensen met meer of actiever bruin vet zijn daarom gemiddeld ook slanker.

Voedingsvezels

We wisten al dat toediening van korteketenvetzuren de kans op overgewicht verkleint, zegt Rensen. Nu weten we dat dat niet alleen komt door een verzadigd gevoel, maar ook door het activeren van bruin vet. De onderzoekers raden aan genoeg voedingsvezels te eten uit bijvoorbeeld groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, peulvruchten en noten.

Reageer op dit artikel