nieuws

Vaker diabetes type 2 bij mensen die in een sociaal isolement leven

Voedingswetenschap

Vaker diabetes type 2 bij mensen die in een sociaal isolement leven

Mensen die in een sociaal isolement leven, hebben vaker diabetes type 2. Dat concluderen onderzoekers van De Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health.

Aan het onderzoek namen 3000 mensen deel, van wie ongeveer een derde diabetes type 2 heeft. Aan de hand van vragenlijsten werd het sociale leven in kaart gebracht. Daaruit bleek dat het sociale netwerk van mensen met diabetes type 2 aanzienlijk kleiner is dan het netwerk van mensen zonder diabetes.

Vaker mannen

Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat alleenstaande mannen vaker diabetes type 2 hebben dan alleenstaande vrouwen. Het lijkt erop dat vrouwen die sociaal geïsoleerd zijn, zichzelf gemiddeld beter verzorgen dan mannen in een vergelijkbare situatie. De onderzoekers stellen dat die betere verzorging zou kunnen zitten in gezonder eten (zelf koken) en meer bewegen. 

Nieuwe leefstijlinterventies

De resultaten zijn volgens de onderzoekers van De Maastricht Studie met name van belang in het voorkomen van diabetes type 2 en bij het ontwikkelen van nieuwe leefstijlinterventies. Er moet aandacht komen voor het sociaal isolement zelf’, zegt onderzoekster Stephanie Brinkhues. Zorgverleners, huisartsen voorop, moeten zich hier meer bewust van worden, zodat interventies er in de toekomst mede op gericht zijn de betreffende persoon uit zijn of haar isolement te halen.

 

 

Reageer op dit artikel