nieuws

Camelina-olie verbetert cholesterolniveau in het bloed

Voedingswetenschap

Camelina-olie verbetert cholesterolniveau in het bloed

Camelina-olie verlaagt de algehele en LDL-cholesterolwaarden bij personen met een verstoorde glucosestofwisseling. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de University of Eastern Finland.

De onderzoekers analyseerden het verband tussen camelina-olie (een olie met een hoog gehalte aan alfa-linoleenzuur), vette vis en magere vis met het lipiden- en glucosemetabolisme en chronische ontstekingen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research.

Verstoorde glucosestofwisseling

Aan het onderzoek namen 79 Finse mannen en vrouwen deel (tussen de 40 en 72 jaar) met verstoorde nuchtere glucosewaarden. De deelnemers werden willekeurig verdeeld in vier groepen: de camelina-oliegroep, de vette visgroep, de magere visgroep en de controlegroep.

Vette vis, magere vis en camelina-olie

Afhankelijk van hun groep kregen de deelnemers vier keer per week, gedurende een periode van twaalf weken, de instructie vette vis, magere vis, of een dagelijkse dosis van 30 milliliter camelina-olie te nemen.

Mensen in de controlegroep mochten eenmaal per week vis eten en het gebruik van camelina-olie of andere oliën met alfa-linoleenzuur was niet toegestaan.

Gunstig effect

De onderzoekers concluderen dat camelina-olie een positief effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Er werden echter geen vergelijkbare effecten waargenomen voor vette of magere vis. Bovendien waren er geen significante verschillen in glucosemetabolisme of chronische ontstekingen tussen de groepen.

 

 

Reageer op dit artikel