nieuws

Focus op verminderde energie-inname vóór en na bariatrische ingreep

Voedingswetenschap

Focus op verminderde energie-inname vóór en na bariatrische ingreep

Het verlagen van de energie-inname is een belangrijke factor voor het totale gewichtsverlies na een bariatrische ingreep. Dat blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit en Rijnstate Ziekenhuis.

Tijdens het onderzoek hebben 135 patiënten, die minstens vier jaar eerder een bariatrische ingreep hadden gehad, een voedingsvragenlijst ingevuld. Op basis daarvan is onderzocht of er een relatie was tussen totaal gewichtsverlies en het verschil in pre- en postoperatieve energie-inname.

Verschillende ingrepen

Ook keken de onderzoekers naar het effect van verschillende bariatrische ingrepen, de lichamelijke activiteit, het eetgedrag van de patiënt vóór en na de operatie, energie-inname per type eter, macronutriënteninname en de ontwikkeling van micronutriëntentekorten gedurende vier jaar na de operatie.

Gewichtsverlies van 28 procent

Het gemiddelde totale gewichtsverlies door de bariatrische ingreep was 28 procent. De postoperatieve energie-inname 1550 kcal per dag. Het totaal gewichtsverlies en de postoperatieve energie-inname waren hetzelfde na de gastric bypass en de gastric sleeve. Ook de postoperatieve lichamelijke activiteit was vergelijkbaar na beide ingrepen. Overigens waren patiënten na de operatie niet meer gaan bewegen.

Lagere vezelinname

Er bleek nagenoeg geen verschil in inname van macronutriënten na de gastric bypass en de gastric sleeve. Wel was de vezelinname significant lager bij sleeve patiënten. De meest voorkomende tekorten waren vitamine B12, ferritine en vitamine D. Daarnaast werden ook voor foliumzuur, calcium en albumine deficiënties gevonden.

Vóór- en nazorg

Uit het onderzoek blijkt dat een groter verschil tussen pre- en postoperatieve energie-inname tot een hoger totaal gewichtsverlies leidt. Volgens de onderzoekers is het van belang om bij de vóór- en nazorg rondom de operatie de focus te leggen op het verminderen van de energie-inname bij patiënten.  

Reageer op dit artikel