nieuws

‘Ga niet op dieet’ is de boodschap van Psychologie Magazine

Voedingswetenschap

‘Ga niet op dieet’ is de boodschap van Psychologie Magazine

Psychologie Magazine roept Nederlanders op om in het nieuwe jaar te stoppen met calorieën tellen en in plaats daarvan ongezond eetgedrag te veranderen.

‘Mensen zijn zich vaak helemaal niet bewust van hun ongezonde eetgewoonten. Daardoor eten ze ongemerkt meer dan ze willen, lukt het hun niet om blijvend gewicht te verliezen of komen ze juist steeds meer aan. Al die ellende, het geworstel, de energie die diëten kosten, terwijl het uiteindelijk helemaal geen zin heeft. Dat is zo zonde’, zegt hoofdredacteur Sterre van Leer.

Meest gemaakte ‘eetfouten’

Psychologie Magazine deed onderzoek onder bijna 1.500 mensen die willen afvallen. De onderzoekers brengen de vijf meest gemaakte ‘eetfouten’ naar buiten:

  • Ruim de helft (55 procent) van de mensen die willen afvallen doet regelmatig aan de lijn, waarbij ze tijdelijk (veel) minder eten. Tachtig procent van de mensen die door een dieet flink gewicht verliezen, zijn na vier tot vijf jaar weer terug op hun oude gewicht of zijn zelfs zwaarder dan daarvoor.

  • De helft (51 procent) van de mensen die willen afvallen eet geregeld terwijl ze met iets anders bezig zijn, zoals televisie kijken. Voor de televisie eten mensen gemiddeld tien procent meer.

  • Bijna de helft (46 procent) heeft vaak of bijna altijd ongezonde tussendoortjes in huis, zoals chips, koek, chocolade en snoep.

  • Ruim een derde (37 procent) kiest niet voor de kleinste portie als er een keuze is.

  • Veertig procent herkent de signalen van hun lichaam dat ze genoeg hebben gegeten niet.

Online training ‘Denk je slank’

In samenwerking met gedragswetenschapper Ingrid Steenhuis van de Vrije Universiteit biedt het Psychologie Magazine een alternatief voor afslankdiëten: de online training ‘Denk je slank’. In deze training willen zij mensen met behulp van psychologische inzichten, gezondere eetgewoontes aanleren.

 

Reageer op dit artikel