nieuws

Mediterraan dieet verlaagt het risico op agressieve prostaatkanker

Voedingswetenschap

Mediterraan dieet verlaagt het risico op agressieve prostaatkanker

Hoge naleving van een mediterraan dieet geeft een lager risico op de ontwikkeling van agressieve prostaatkanker. Dat blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in The Journal of Urology.

‘Deze studie voegt belangrijk bewijs toe aan de schaarse informatie over de associatie van het totale voedingspatroon en agressieve prostaatkanker’, aldus hoofdonderzoeker Beatriz Perez-Gomez van het National Center for Epidemiologie in Madrid.

Spaanse afkomst

In het onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar een mogelijke relatie tussen het totale voedingspatroon en het risico op de ontwikkeling van prostaatkanker. Aan de studie namen 754 Spaanse mannen met een agressieve vorm van prostaatkanker en 1.277 Spaanse mannen zonder prostaatkanker deel. De deelnemers hadden een leeftijd tussen de 38 en 85 jaar.

Drie verschillende voedingspatronen

Voor de studie verzamelden de onderzoekers zowel de lichaamsmaten als epidemiologische gegevens en gegevens over het voedingspatroon van de deelnemers. Hieruit werden drie verschillende voedingspatronen geconstateerd, namelijk: een westers voedingspatroon, een mediterraan voedingspatroon en een matig mediterraan voedingspatroon.

Lager risico op prostaatkanker

De onderzoekers constateerden dat een hoge naleving van een mediterraan voedingspatroon werd geassocieerd met een lager risico op een agressieve vorm van prostaatkanker. Dit mediterrane voedingspatroon was niet alleen rijk aan fruit en groenten, maar ook aan vette vis, peulvruchten en olijfolie.

Matig mediterraan voedingspatroon

De associatie tussen het mediterrane dieet en een lager risico op een agressieve vorm van prostaatkanker werd niet waargenomen bij de deelnemers die een matig mediterraan voedingspatroon consumeerden. In dit voedingspatroon werd fruit- en groenteconsumptie aangevuld met magere zuivelproducten, volkoren granen en fruitsappen.

In het westerse voedingspatroon werd geen enkel verband met een verlaagd risico op prostaatkanker waargenomen. In dit voedingspatroon werden vette zuivelproducten, geraffineerde graanproducten, bewerkt vlees, calorische dranken, zoetigheden, fastfood en sauzen geconsumeerd.

Het totale voedingspatroon

De onderzoekers suggereren dat vervolgonderzoeken met grote onderzoekspopulatie en deelnemers uit verschillende landen, zich moeten richten op het totale voedingspatroon in plaats van de afzonderlijke voedingsmiddelen.

Reageer op dit artikel