nieuws

Onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie

Voedingswetenschap

Onderzoek naar beste voedingswijze bij acute leukemie

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven en Eindhoven start samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Maastricht UMC+ en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een onderzoek naar de meest geschikte voedingswijze voor patiënten met acute leukemie.

Acute myeloïde leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Bij de behandeling van deze ziekte treden regelmatig voedingsproblemen op. Het kan nodig zijn om extra voeding toe te dienen, om ervoor te zorgen dat de patiënt de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Extra toediening van voedingsstoffen gebeurt op verschillende manieren: via een sonde, via een infuus, of via ‘gewone’ voeding die energie- of eiwitrijk is.

Verschillende voedingswijzen

‘Als een patiënt voor zijn behandeling in meerdere ziekenhuizen komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat hij in het ene ziekenhuis een sonde krijgt en in het andere ziekenhuis niet. Die overgang kan verwarrend zijn en als onprettig worden ervaren. Met dit onderzoek willen we erachter komen welke voedingswijze voor de patiënt het beste werkt’, aldus Rianne van Lieshout, hoofdonderzoeker en diëtist in MMC.

In de dagelijkse zorg

‘Er is tot nu toe nog zeer weinig onderzoek naar dit onderwerp verricht’, aldus Van Lieshout. In deze studie vergelijken de onderzoekers de verschillende voedingswijzen van de drie ziekenhuizen. Daarbij wordt gericht gekeken naar de invloed van de voedingswijze op vet- en spiermassa, spierkracht, lichaamsgewicht, fysiek functioneren, kwaliteit van leven en beloop van de behandeling. Dit gebeurt in de dagelijkse zorg, samen met de directe behandelaars.

Bijstellen van de richtlijn

De resultaten worden over vier jaar verwacht. De onderzoekers hopen hiermee bij te dragen aan het bijstellen van de richtlijn, zodat elk ziekenhuis dezelfde voedingswijze gebruikt.

Reageer op dit artikel