nieuws

Proefdieronderzoek: nieuw mechanisme ontdekt voor vetregulatie

Voedingswetenschap

Proefdieronderzoek: nieuw mechanisme ontdekt voor vetregulatie

Onderzoekers aan de Sahlgrenska Academy in Zweden hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat werkt als een soort ‘interne weegschaal’, het registreert het lichaamsgewicht en de vetmassa. Meer inzicht over deze interne gewichtsmeting kan volgens de onderzoekers leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden voor obesitas.

‘We hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat de vetmassa reguleert’, zegt professor John-Olov Jansson aan de Sahlgresnka Academy. Volgens hem kunnen de bevindingen nieuwe inzichten geven over de oorzaak van obesitas, en op lange termijn over nieuwe behandelmogelijkheden.

Signaal naar de hersenen

‘Het systeem is heel eenvoudig’, licht Jansson toe. Als het lichaamsgewicht de neiging heeft te stijgen, wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd om de voedselinname te verminderen en het lichaamsgewicht constant te houden.’

Lichaamsvet daalt

De studie werd uitgevoerd met zwaarlijvige knaagdieren die kunstmatig zwaarder werden gemaakt door ze te beladen met extra gewicht. Hiervoor werden capsules met verschillende gewichten geïmplanteerd in de buik of op de rug. De dieren verloren bijna net zo veel gewicht als ze aan kunstmatige belasting erbij kregen. De extra gewichten zorgden ervoor dat het lichaamsvet daalde en de bloedglucosewaarde verbeterde.

Het mechanisme houdt verband met de belasting van botten door het extra gewicht. Een verhoogd lichaamsgewicht activeert mogelijk een sensor die afhankelijk is van de cellen (osteocyten) in de belaste botten. Dit zou zorgen voor het signaal dat leidt tot een verlaging van het lichaamsgewicht. De onderzoekers constateren dat gewichtsverlies door een verhoogde botbelasting niet zichtbaar is bij muizen met een verlaagde hoeveelheid osteocyten.

Nieuwe ontdekking

Volgens de onderzoekers is het mechanisme dat lichaamsvet reguleert de eerste nieuwe ontdekking in het vetmechanisme na de ontdekking van het hormoon leptine drieëntwintig jaar geleden. Leptine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in de vethuishouding.

‘Het mechanisme dat we nu hebben geïdentificeerd, reguleert de lichaamsvetmassa onafhankelijk van leptine. Het is mogelijk dat leptine in combinatie met de activering van de interne gewichtsmeting een effectieve behandeling voor obesitas kan worden’, aldus mede-onderzoeker professor Claes Ohlsson van de Sahlgrenska Academy.

Reageer op dit artikel