nieuws

Beurzen voor onderzoek naar effecten van alcohol op cognitie en het microbioom

Voedingswetenschap

Beurzen voor onderzoek naar effecten van alcohol op cognitie en het microbioom

De beurs van het Kennisinstituut Bier voor het beste onderzoeksvoorstel naar matige bierconsumptie en gezondheid kent dit jaar twee winnaars. Een onderzoek naar de relatie tussen alcohol en creatieve cognitie en een studie naar alcohol en het microbioom krijgen beide financiële steun van het instituut.

Zowel dr. Mathias Benedek uit Oostenrijk als dr. ir. Trudy Voortman uit Nederland winnen 5.000 euro om hun onderzoek naar verantwoorde bierconsumptie in een gezonde leefstijl uit te voeren.

Cognitie

Het onderzoek van Benedek draagt de titel ‘Dosiseffect van alcohol op creatieve cognitie’. Het is een vervolg op eerder onderzoek (Benedek et al., 2017) waarbij 120 deelnemers op creatieve cognitie worden getest na het drinken van verschillende hoeveelheden bier of alcoholvrij bier.

Microbioom

Het voorstel van Voortman heeft als titel ‘Alcoholische drankinname en microbioomsamenstelling’. In de studie wordt gebruik gemaakt van een bestaand cohort, de Rotterdam studie. Hierin zal bij 1.500 deelnemers geanalyseerd worden of matige consumptie van verschillende alcoholische dranken effect heeft op de samenstelling van de darmflora.

Wereldwijde inzendingen

Het is de derde keer dat Kennisinstituut Bier een onderzoeksbeurs uitreikt. In totaal waren er 17 inzendingen waarvan 11 uit Europa. In de tweede helft van 2018 looft Kennisinstituut Bier weer een onderzoeksbeurs uit van 5.000 euro voor onderzoek naar verantwoorde alcohol/bierconsumptie in een gezonde leefstijl.

Hoge kwaliteit

De wetenschappelijke bestuursleden van Kennisinstituut Bier (prof. Frans Kok, prof. Arne Astrup en prof. Bob Fennis) zijn onder de indruk van de inzendingen. Ze vinden beide winnende onderzoeksvoorstellen van dusdanig hoge kwaliteit dat zij allebei de onderzoeksbeurs verdienen.

Winnaars 2018

Dose-effects of alcohol on creative cognition, dr. Mathias Benedek, Karl-Franzens-Universitët Graz

Alcoholic beverage intake and gut microbiome compostition, dr. ir. Trudy Voortman, Erasmus University Medical Center Rotterdam

Reageer op dit artikel