nieuws

DHA-suppletie gerelateerd aan meer vetvrije massa in kinderen

Voedingswetenschap

DHA-suppletie gerelateerd aan meer vetvrije massa in kinderen

DHA-suppletie bij vrouwen die zwanger zijn of net bevallen zijn, zorgt voor een hogere vetvrije massa in kinderen. Dit blijkt uit een studie gehouden in het KU Medical Center in Kansas City, Amerika.

DHA is een omega-3-vetzuur dat in grote hoeveelheden voorkomt in vette vis zoals zalm.

Meer vetvrije massa


Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap DHA-suppletie namen na vijf jaar meer vetvrije massa hadden, dan kinderen van moeders die geen suppletie kregen. De vetmassa was in beide groepen vrijwel gelijk.

Omstandigheden foetus


Volgens John Colombo, co-auteur van de studie, laten de resultaten niet alleen het effect van DHA op de gezondheid van een kind zien, maar ook dat ‘de omstandigheden van foetus in de baarmoeder invloed hebben op de uiteindelijke fysieke kenmerken van dat kind.’

Mechanisme


Het mechanisme achter het effect van DHA is volgens Susan Carlson, hoofdauteur van de studie, nog niet duidelijk. ‘We weten dat een goede balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren vroeg in de ontwikkeling van kind invloed kan hebben op de balans van spier- en vetcellen in het lichaam. Zo wordt het aantal spiervezels in de baarmoeder al bepaald.’

Onderzoeksopzet


In de studie werden twee groepen zwangere vrouwen verdeeld over een placebo- en interventiegroep, de interventiegroep kreeg dagelijks 600 milligram DHA toegediend.

Vijf jaar later werd  van alle geboren kinderen de vetmassa en vetvrije massa gemeten door een BodPod. Een Bodpod berekent vetmassa en vetvrije massa aan de hand van luchtverplaatsing. De kinderen van de interventiegroep, hadden gemiddeld een halve kilo meer vetvrije massa en dezelfde hoeveelheid vetmassa in vergelijking met de placebogroep. 

Reageer op dit artikel