nieuws

Duitse studie geeft nieuwe inzichten in ontstaan diabetes type 2

Voedingswetenschap

Duitse studie geeft nieuwe inzichten in ontstaan diabetes type 2

Een studie uitgevoerd door onderzoekers aan het German Cancer Research Center en Heidelberg University Hopsital laat nieuwe inzichten zien in het mechanisme dat een rol speelt bij het ontstaan van diabetes type 2.

Diabetes is een ziekte die gekenmerkt wordt door insulineresistentie, overgewicht en een verhoogde bloedsuikerspiegel, maar wat de exacte oorzaak is, is nog niet helemaal duidelijk.

In de studie manipuleerden onderzoekers fruitvliegen genetisch om te kijken wat hoge hoeveelheden methylglyoxaal met het lichaam doen. Methylglyoxaal is een giftige stof die vrijkomt in het bloed bij de stofwisseling van glucose en fructose. De stof wordt ook in hoge hoeveelheden aangetroffen in diabetes type 2-patiënten.

Oorzaak diabetes

Volgens de onderzoekers is methylglyoxaal direct betrokken bij het ontstaan van insulineresistentie en speelt het een belangrijke rol bij het veroorzaken van diabetes type 2.

Aurelio Teleman, hoofd van de afdeling Kanker en Stofwisseling van het Duitse Kanker onderzoekcentrum, vindt de resultaten van de studie voldoende mechanistisch bewijs voor het aanwijzen van methylglyoxaal als oorzaak van diabetes type 2. ‘Verhoging van het gehalte aan methylglyoxaal in het bloed blijkt toereikend om insulineresistentie en andere aan diabetes gerelateerde metabole verstoringen te veroorzaken,’ aldus Teleman.

Oorzaak hoge hoeveelheid methylglyoxaal

De oorzaak van de hoge hoeveelheid methylglyoxaal is volgens Nawroth echter nog niet bekend. Om dit te verklaren is volgens de wetenschaper meer onderzoek nodig.

Uitschakelen enzym

De onderzoekers manipuleerden fruitvliegen genetisch zodat ze geen enzymen meer aanmaakten die zorgen voor het afbreken van methylglyoxaal. Dit zorgde voor een opeenstapeling van de stof in het bloed. Niet lang daarop werden de fruitvliegen insulineresistent, waarna overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel volgde.

Teleman geeft aan dat fruitvliegen en mensen genetisch niet dicht bij elkaar staan. Toch zijn fruitvliegen volgens hem representatief. ‘Energiemetabolisme ontwikkelde zich vroeg in de evolutie, waardoor het makkelijk vertaald kan worden naar zoogdieren en mensen.’

Reageer op dit artikel