nieuws

ERRy gen verantwoordelijk voor functie bruin vet

Voedingswetenschap

ERRy gen verantwoordelijk voor functie bruin vet

Het estrogen-related receptor gamma (ERRy) gen zorgt voor de unieke eigenschappen van bruine vetcellen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan het Salk instituut, gepubliceerd in Cell reports.

Nu er meer informatie beschikbaar is over bruin vet, waren de onderzoekers benieuwd wat ervoor zorgt dat bruine vetcellen hun functie behouden. Hiervoor deden ze onderzoek bij muizen.

ERRy gen

De focus van het onderzoek lag op het ERRy gen, omdat dit gen zorgt voor de productie van ERRy eiwitten. Het was al bekend dat deze eiwitten in hoge hoeveelheden aanwezig zijn in bruine vetcellen en niet in witte vetcellen. De onderzoekers bestudeerden het lichaam van muizen die bloot werden gesteld aan acute kou. Het bleek dat muizen zonder het ERRy gen (20 procent van de muizen) hun lichaamstemperatuur niet konden behouden. Muizen met het ERRy gen (80 procent van de muizen) konden dit wel. Hieruit maken de onderzoekers op dat het ERRy gen de sleutel is tot de functie van bruine vetcellen. 

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers gaan verder onderzoeken of het gen dezelfde werking heeft bij mensen. Daarnaast willen de onderzoekers aantonen of het activeren van het ERRy gen in witte cellen ervoor kan zorgen dat ze zich als bruine vetcellen gaan gedragen. Volgens Ronald Evans, senior auteur van het onderzoek, zorgen deze resultaten niet alleen voor meer kennis over hoe ons lichaam met kou omgaat maar ‘kan dit ook leiden tot nieuwe manieren om de hoeveelheid bruin vet te stimuleren in de behandeling van overgewicht, diabetes en leververvetting.’

Bruin vet

Bruin vet staat bekend om de grote hoeveelheid mitochondriën in de cel. Hierdoor kunnen de cellen grote hoeveelheden glucose en vet omzetten in warmte, waardoor er meer energie verbruikt wordt en het lichaam opwarmt. De vakgroep Humane Biologie en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht deed onderzoek naar bruin vet. Hierover is meer te lezen in de magazine Voeding nu van Januari/februari.

Reageer op dit artikel