nieuws

Extreem alcoholmisbruik grote risicofactor voor vroege dementie

Voedingswetenschap

Extreem alcoholmisbruik grote risicofactor voor vroege dementie

Extreem alcoholgebruik is de belangrijkste te voorkomen risicofactor voor alle vormen van dementie, maar vooral vroeg beginnende dementie. Dit blijkt uit een grote observatiestudie, gepubliceerd in The Lancet Public Health journal, gehouden onder één miljoen patiënten met dementie in Frankrijk.

De observationele studie werd gehouden onder ontslagen patiënten van ziekenhuizen in Frankrijk. Er werd gekeken naar extreem alcoholmisbruik en dementie, maar vooral vroeg beginnende dementie (voor de leeftijd van 65 jaar). Het bleek dat meer dan de helft van de patiënten met vroeg beginnende dementie ook gediagnosticeerd was met chronisch alcoholmisbruik. Volgens de World Health Organiszation (WHO) is er sprake van chronisch alcoholmisbruik bij 60 gram alcohol per dag (6 standaard glazen) bij mannen en bij 40 gram alcohol (4 standaard glazen) bij vrouwen.

Associatie risicofactoren

Ook werd extreem alcoholmisbruik volgens de onderzoekers geassocieerd met andere risicofactoren voor vroeg beginnende dementie zoals roken, hoge bloeddruk, diabetes, lage opleiding, depressie en verlies van gehoor.

Verschil vrouwen en mannen

Er was een groot verschil in prevalentie van dementie tussen vrouwen en mannen. Zo blijkt dementie vaker voor te komen bij vrouwen. Toch was er een over duidelijke meerderheid van mannen met vroeg beginnende dementie. Alcoholmisbruik komt dan ook vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. 

1.1 miljoen patiënten

Voor het onderzoek werd er gekeken naar alle ontslagen patiënten uit ziekenhuizen in Frankrijk tussen 2008 en 2013. De studie omvatte meer dan 31 miljoen patiënten. Van deze 31 miljoen patiënten hadden ongeveer 1.1 miljoen patiënten dementie. Hiervan waren 57 duizend gevallen van vroeg beginnende dementie.

Reageer op dit artikel