nieuws

Gewichtsverliesinterventies vergelijkbaar effectief

Voedingswetenschap

Gewichtsverliesinterventies vergelijkbaar effectief

Alle gewichtsverliesinterventies gebaseerd op calorierestrictie en verhoging van energieverbruik zijn op lange termijn vergelijkbaar effectief. Dit geeft de Endorcrine Society aan in hun scientific statement over overgewicht management, gepubliceerd in Endocrine Reviews.

In de studie is gekeken naar alle huidige wetenschappelijke literatuur over de management van overgewicht.

Gewichtsverliesinterventies

Meer dan 400 studies naar gewichtsverliesinterventies zoals diëten, beweeg- en leefstijlinterventies, maar ook operaties en medicatie die te maken hebben met overgewichtmanagement zijn meegenomen in de review. Het bleek dat alle gewichtsverliesinterventies op lange termijn vergelijkbaar effectief zijn maar wel met een hoge graad aan variatie in uitkomsten.

Volgens hoofdauteur George Bray komt dit door de complexiteit van het probleem. ‘Gewichtsverliesinterventies werken voor sommige mensen wel en voor andere niet. Op het moment hebben we nog te beperkte informatie over genetica en andere factoren om te voorspellen of een interventie gaat werken voor iemand.’ Daarnaast geven de onderzoekers aan dat mensen rekening moeten houden met gewichtstoename, vooral wanneer een behandeling stopt.

Interventies gericht op individu

De onderzoekers benadrukt de gezondheidsrisico’s van overgewicht en het belang van interventies gericht op het individu. Uit het onderzoek komt een reeks aan factoren naar voren die invloed hebben op het ontstaan van overgewicht bij mensen. Factoren als omgeving, gedrag en genetica spelen een rol in het ontstaan van overgewicht. De complexiteit vraagt, volgens de onderzoekers, om een ‘personalized medicine’ voor de behandeling van overgewicht.

Reageer op dit artikel