nieuws

Roosteren en grillen van vlees kan risico op hoge bloeddruk vergroten

Voedingswetenschap

Roosteren en grillen van vlees kan risico op hoge bloeddruk vergroten

Mensen die hun vlees, kip en vis roosteren of grillen kunnen een groter risico lopen op een hoge bloeddruk. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd tijdens de Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2018, georganiseerd door de American Heart Association.

Onderzoekers keken naar hoe de deelnemers vlees, gevogelte en vis bereiden, hoe vaak deze producten gegeten werden en naar de ontwikkeling van hoge bloeddruk.

Hoger risico op hoge bloeddruk

De onderzoekers gebruikten voor het onderzoek de gegevens van drie langetermijnstudies van de Amerikaanse Hart stichting, bestaande uit meer dan honderdduizend deelnemers. Na een gemiddelde van zestien jaar had meer dan één derde van de deelnemers hoge bloeddruk ontwikkeld.

Onder de deelnemers van het onderzoek die twee porties, of meer, vlees, kip of vis per week aten bleek dat:

  • Deelnemers een 17 procent hoger risico op hoge bloeddruk hebben wanneer zij per maand vijftien keer of meer gegrild of geroosterd vlees, kip of vis eten in plaats van minder dan vier keer per maand;

  • Deelnemers een 17 procent hoger risico op hoge bloeddruk hebben wanneer zij hogere hoeveelheden chemicaliën consumeren die vrijkomen bij het bereiden of aanbranden van vlees, kip en vis op hoge temperaturen;

  • Deelnemers een 15 procent hoger risico op hoge bloeddruk hebben wanneer zij hun vlees doorbakken eten in plaats van minder doorbakken/rauw.

Geen oorzaak-gevolg verband

Onderzoekers benadrukken dat de studie een relatie laat zien tussen bereidingswijze van vlees en hoge bloeddruk, maar niet een directe oorzaak-gevolg-relatie.

Wel geeft de hoofdauteur van het onderzoek Gang Liu aan dat er in dierstudies is aangetoond ‘dat de bereiding van vlees met hoge temperaturen en/of open vlam, bijvoorbeeld bij roosteren en grillen, zorgt voor oxidatieve stress, ontstekingen en insulineresistentie in dieren.’

Volgens de onderzoekers kunnen oxidatieve stress, ontstekingen en insulineresistentie voor schade aan de bloedvaten zorgen. Hierdoor vernauwen de vaten en kan dit zorgen voor een hogere bloeddruk.

Beperkingen

De Amerikaanse hartstichting geeft aan dat er enkele beperkingen aan het onderzoek zitten. Zo zijn er vragenlijsten gebruikt die niet alle vleessoorten en bereidingswijzen bevatten, dit maakt de informatie onvolledig. Daarnaast waren alle deelnemers werkend in de gezondheidszorg waardoor de uitkomsten misschien niet opgaan voor andere groepen.

Toch denkt Liu dat de uitkomsten kunnen helpen bij het voorkomen van een hoge bloeddruk. ‘Het onderzoek laat zien dat het minder eten van doorbakken vlees en het vermijden van eten dat is bereid op hoge temperaturen en/of open vlam kan helpen bij het verlagen van het risico op hoge bloeddruk,’ aldus de onderzoeker.

Reageer op dit artikel