nieuws

Dagelijks een ei eten verlaagt kans op hart- en vaatziekten

Voedingswetenschap

Dagelijks een ei eten verlaagt kans op hart- en vaatziekten

Dagelijks een ei eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met bijna twintig procent. Dit stelt een groep onderzoekers uit China en Engeland aan de hand van een observatie studie gepubliceerd in Heart.

Het onderzoek was een samenwerking tussen onderzoekers aan universiteiten van Peking en Oxford.

Bijna een ei per dag

De onderzoekers keken in de studie naar de relatie tussen de consumptie van eieren en hartaanval, beroertes en dood door hart- en vaatziekten.

Hieruit bleek dat deelnemers die gemiddeld bijna een ei per dag aten een lagere kans hadden op alle aan hart- en vaatziekten gerelateerde uitkomsten in vergelijking met deelnemers die nog geen ei per drie dagen aten. Zo is de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten achttien procent lager.

Langlopend onderzoek

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt uit de China Kadoorie Biobank (CKB) studie. CKB is een langlopend onderzoek in China waarvoor meer dan een half miljoen deelnemers uit tien verschillende gebieden zijn gevraagd om vragenlijsten in te vullen.

Geen direct verband

Het gaat hierbij om een observationele studie, waardoor er geen conclusie over een directe oorzaak-gevolg verband getrokken kan worden.

Toch benadrukken de onderzoekers dat ‘het onderzoek een grote steekproefomvang had en rekening hield met gevestigde en potentiële risicofactoren voor HVZ’. Al heeft het onderzoek wel zijn beperkingen. Zo is er volgens de onderzoekers geen gebruik gemaakt van een gevalideerde vragenlijst.

Reageer op dit artikel