nieuws

Consumptie gedroogde pruimen verbetert stoelgang

Voedingswetenschap

Consumptie gedroogde pruimen verbetert stoelgang

Gezonde volwassen met een lage vezelinname verbeteren hun stoelgang door dagelijks een portie pruimen te eten. Het gewicht en de frequentie van de stoelgang nam toe. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door onderzoekers van het King’s College London.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

Dagelijks portie gedroogde pruimen

De European Food Safety Authority stelde in 2013 al dat een dagelijkse portie van 100 gram gedroogde pruimen een positief effect heeft op de darmfunctie. Dit onderzoek bevestigt deze conclusie en laat zelfs zien dat hetzelfde effect al met tachtig gram bereikt kan worden.

Onderzoeksopzet

De onderzoekers verdeelden de deelnemers van het onderzoek in drie groepen. Deelnemers uit twee groepen aten dagelijks een portie gedroogde pruimen van tachtig en honderdtwintig gram. Beide groepen dronken extra water. De derde groep fungeerde als controlegroep en de respondenten dronken  alleen extra water.

De studie keek naar verschillende uitkomsten. Gewicht, frequentie en passagetijd van de ontlasting werd bijgehouden. Daarnaast werd er gekeken naar de darmflora en vetzuren in de ontlasting van deelnemers.

Toename gewicht, frequentie en probiotische bacterie

Uit de resultaten bleek dat in vergelijking met de controlegroep het gewicht en de frequentie van de ontlasting toenam, de passagetijd onveranderd bleef en dat het aantal Bifidobacteriaënin de darmflora toenam. De bifidobacterie wordt ook wel een probiotische bacterie genoemd. Verder was er geen effect op de het vetzuurgehalte.

Gezondheidsvoordelen

Volgens de wetenschappers kan voor gezonde volwassenen die een onregelmatige stoelgang hebben en te weinig vezel consumeren, een portie gedroogde pruimen van tachtig gram al voor gezondheidsvoordelen zorgen.

De onderzoekers stellen namelijk dat ‘een verbeterde stoelgang het risico kan verlagen op aambeien, obstipatie en ziekten als darmkanker.’

Reageer op dit artikel