nieuws

Start-up gaat darmbacterie gebruiken in de strijd tegen obesitas

Voedingswetenschap

Start-up gaat darmbacterie gebruiken in de strijd tegen obesitas

A-Mansia, een start-up onder leiding van hoogleraar microbiologie Willem de Vos, wil een darmbacterie inzetten in de bestrijding van obesitas. De start-up heeft dertien miljoen euro aan startkapitaal opgehaald, afkomstig van buitenlandse investeringsfondsen.

De bacterie zal in de vorm van een voedingssupplement, naar verwachting, eind 2020 op de markt komen.

Darmbacterie

De Vos ontdekte in 2004 de darmbacterie Akkermansia muciniphila toen hij samen met een hoogleraar aan de universiteit van Leuven, Patrice Cani, onderzoek deed naar bacteriën. De bacterie is van nature aanwezig in het darmstelsel van de mens.

Meer Vetopslag

Volgens de microbioloog verschilt de aanwezige hoeveelheid bacteriën in het darmstelsel per individu. Als er een tekort is aan deze micro-organismen in de darmen, kan dit zorgen voor een verlaagde barrièrefunctie in de darm, wat weer zou kunnen leiden tot meer vetopslag.

Gepasteuriseerde vorm

Volgens De Vos werkt de bacterie ook in gepasteuriseerde vorm, waardoor het in een voedingssupplement verwerkt kan worden.

‘Er zijn mensen die aanleg hebben om dik te worden. Wij denken dat wij hen straks hulp kunnen bieden om hun gewicht wat te corrigeren. Dan moet je denken aan een pil, poeder, capsule of een middel opgelost in een voedingsmiddel,’ aldus de hoogleraar.

A-Mansia

De Vos blijft nauw betrokken bij het initiatief en gaat zijn werkzaamheden als hoogleraar terugbrengen tot enkele dagen per week. Hij is bij nog enkele jonge Nederlandse bedrijven betrokken. A-Mansia is daarvan de grootste start-up.

A-Mansia zal zich vestigen in een wetenschapspark nabij Leuven. Onderzoek en ontwikkeling vindt ook plaats in Wageningen.

Reageer op dit artikel