nieuws

‘Bijna 3 miljoen doden wereldwijd per jaar gerelateerd aan alcoholconsumptie’

Voedingswetenschap

‘Bijna 3 miljoen doden wereldwijd per jaar gerelateerd aan alcoholconsumptie’

Alcoholconsumptie zorgt wereldwijd voor bijna 3 miljoen doden per jaar. Twaalf procent hiervan sterft vroegtijdig tussen de 15 en 49 jaar oud. Dit stellen onderzoekers aan de University of Washington School of Medicine.

De studie is onderdeel van the Global Burden of Disease study 2016 en werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Prevalentie

In het onderzoek is gekeken naar de prevalentie van alcoholconsumptie, prevalentie van onthouding, alcoholconsumptie onder drinkers en de relatie met sterfte en drieëntwintig andere gezondheidgerelateerde uitkomsten, waaronder hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker, andere niet overdraagbare ziekten, wel overdraagbare ziekten, verkeersongevallen, opzettelijke en niet-opzettelijke verwondingen (verdrinking, vergiftiging, ongevallen met machines, huiselijk geweld, etc.).

195 landen wereldwijd

In het onderzoek werden gegevens gebruikt van studies tussen 1990 en 2016 uit 195 landen. Hiervoor zijn bijna zevenhonderd bronnen samen met bijna zeshonderd studies gebruikt. Meer dan vijfhonderd wetenschappers en academici uit meer dan veertig landen werkten samen voor dit onderzoek.

Gezondheidsrisico’s zijn enorm

‘De gezondheidsrisico’s van alcohol zijn enorm’, zegt dr. Emmanuela Gakidou van het Institute for Health Metrics and Evaluation van de University of Washington en een van de auteurs van het onderzoek.

‘Onze bevindingen komen overeen met ander recent onderzoek, dat duidelijke en overtuigende relaties laat zien tussen drinken en vroegtijdige sterfte, kanker en cardiovasculaire problemen. Niet drinken minimaliseert schade aan de algehele gezondheid.’

Minste doden

Acht van de tien Landen waar het minste doden vallen door alcohol gebruik zijn landen in het  Midden-Oosten. De andere twee landen zijn Maldives en Singapore. Hier vallen per honderdduizend inwoners zo’n 0,3 (Koeweit) tot 1,7 (Syrië) doden per jaar.

Meeste doden

De landen waar het meeste doden vallen door alcoholgebruik zijn landen in de Baltische staten, Oost-Europa, Centraal Azië en Afrika. Hier vallen per honderdduizend inwoners zo’n 62,2 (Kazachstan) tot 145,3 (Lesotho) doden per jaar.  

Twee drankjes per dag

Volgens Gakidou is het belangrijk dat regeringen van landen waar veel doden vallen door alcoholgebruik deze bevindingen meenemen in nieuw beleid. Dit is nodig om gezondheid en welzijn van hun inwoners te beschermen.

‘Het is noodzaak om het beleid te herzien om zowel het alcoholgebruik van mensen te verlagen zowel te stoppen. De mythe dat een of twee drankjes per dag goed voor je is, is alleen maar een mythe. Deze studie onderstreept dat.’

Reageer op dit artikel